23948sdkhjf

Harrison sågar historien!

Dick Harrison sågade svenska historien på Busstorget under TUR-mässan i Göteborg. Detta för att puffa för busskulturresor till bland annat Historiska museet i Stockholm.
Arkeologer och historiker är för bekväma och följer invanda spår, anser Dick Harrison. Därför missar folk den stora historiska skatten som finns i Sverige. Hoppet är nu att bygga vidare på den trend som börjat gro med historisk turism, gärna då bussturism till viktiga historiska platser i Sverige.

Men mycket av vår spännande historia är dessvärre i det närmaste helt okänd. Varför då? Jo Dick Harrison förklarade hur bekvämlighet och lättja får arkeologer och historiker för att inte säga lärare och professorer att hålla sig till sedan länge inkörda spår. I ställer för att göra sig omaket att leta upp den spännande verkliga historien om Sverige och svenskarna. Den enklaste vägen är naturligtvis att hålla sig till gamla invanda berättelser och skrönor hur falska de än är. Som exemepel tog Dick Harrison upp den seglivade myten att det skulle ha varit Anskar som kristnade svenskarna med vikingastaden Birka som bas. I själva verket misslyckades han totalt. Men det var enklast att hålla fast vid myten eftersom den redan var etablerad.

– Lika dant är det med en mycket stor del av den svenska historien. Mycket har valt bort, ingen forskar om det, ingen låtsas ens om att den finns, säger Dick Harrison , professor i historia vid Lunds universitet.

Nu hoppas han att svenskarna själva ska tända till på sin historia och ta sig till den för att lära mer. Bussbranschens Riksförbund anser självklart att bussen är vägen till historien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063