23948sdkhjf

Trelleborg får Pågatåg

Nu står det klart att utbyggnaden av Trelleborgsbanan blir av – regeringen skjuter till pengar. Därmed kan Trelleborg få Pågatåg redan 2015, rapporterar Sydsvenskan.
Bakgrunden till att Sveriges sydligaste stad får sitt efterlängtade Pågatåg är regeringens infrastruktursatsning som nyligen blev offentlig. I de nya 482 miljarder kronorna ryms upprustningen av Trelleborgsbanan får såväl regionaltåg som för godstrafik.

Av alla dessa pengar ska 23 miljoner kronor gå direkt till att göra godsbangården i Trelleborg med funktionsduglig. Just godstrafiken på Trelleborgsbanan har gjort det omöjligt att också släppa fram regionaltågen på den. Nu ska trängseln byggas bort – men regeringens pengar räcker inte, det krävs medfinansiering från Trelleborg, Vellinge, Malmö och Region Skåne för att få till det. Avtalet är dock redan ordnat och de inblandade parterna har skrivit på ett finansieringsavtal.

Om Pågatågen verkligen kommer att rulla ner till Trelleborg 2015 är dock inte helt säkert. Det är teoretiskt möjligt att få klar banan till dess, men det finns ännu inga spikade tidsplaner för projektet. Men när Pågatågen kan rulla blir det ett lyft för kollektivtrafiken mellan Malmö och Trelleborg – restiden skulle krympa till 30 minuter från dagens 45. Dessutom skulle komfort och kapacitet öka rejält och Trelleborg knytas till Pågatågsnätet som knyter samman hela regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063