23948sdkhjf

Sofiero vackrast i Europa

Den 31 mars tillkännagavs att Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg blivit utsedd till Europas vackraste park 2010. Tillkännagivandet skedde under en prisceremoni på Sofiero.
Det är första gången en svensk park vunnit denna prestigefyllda tävling, och den internationella expertjuryn motiverar sitt val bland annat med att ”Sofiero är som ett komplett konstverk…”.

– Det är av stor betydelse att som första park i Sverige få utmärkelsen Europas vackraste park. Vi är glada, hedrade och oerhört tacksamma gentemot Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta för deras fantastiska arbete med färg och form som lagt grunden för Sofiero, säger Cecilia Wånge , trädgårdschef på Sofiero efter prisceremonin.

På andra plats kom Les jardins d’Argences i Argences i Frankrike och på tredje Park Skaryszewski i Warszawa, Polen. Övriga länder som deltog var Storbritannien, Tyskland och Italien.

Tävlingen Europas vackraste park har funnits i tre år, och genomförs på initiativ av trädgårdsföretaget Briggs & Stratton.
Juryn består av trädgårdsexperter, journalister och landskapsarkitekter i respektive land.

De tävlande parkerna bedöms utifrån följande kriterier:
Allmänt intryck/omgivning/parkkvalitet
Skötsel och underhåll
Design/arkitektur/originalitet
Tillgänglighet
Evenemang och attraktioner

Sofiero blev Sveriges representant, efter att ha vunnit tävlingen Sveriges vackraste park förra året. Nicole Wehn, Europeisk marknadschef från Briggs & Strattons huvudkontor i Schweiz, fanns också på plats vid prisceremonin på Sofiero. ”Sofiero är en värdig vinnare med sin spektakulära trädgård och välskötta gräsmattor. Parken blev bedömd av en oberoende panel med experter från hela Europa och fick höga betyg i alla kategorier. Juryn uppskattade speciellt den stora mångfald som Sofiero erbjuder sina besökare, och kallar slottsparken för ett komplett konstverk med omfattande historia.”

Säsongsöppning den 2 april
Sofiero ser nu fram emot en härlig säsong där både det stundande prinsessbröllopet och att ätten Bernadotte firar 200 år på tronen kommer att märkas. Den 5 juni öppnar utställningen ”Acts of love” i slottet. En utställning som utforskar kärleken till allt från natur till design bland både det kungliga och svenska folket. Orangeriet förvandlas till ett kärlekstempel med installationen ”Hjärtansfröjd” om kärlekens och blommornas storhet.

Den 2 april slår Sofiero upp grindarna till slottet och Anette Kozicas glasutställning ”Från hytta till slott”. En utställning fylld med explosiva färger och former. Fem meter långa halsband där varje pärla är handblåst, höga glasskulpturer och grandiosa ljusstakar där bärnstensfärgat glas slingrar sig kring röda glaspelare.

– Jag vill att min konst ska förmedla ett temperament, ett gränsöverskridande att leva här och nu, säger Anette Kozica .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141