23948sdkhjf

åka säkert i nyutgåva

Barn med funktionsnedsättning är illa fastspända i skolskjuts och färdtjänst. Omarbetade nyutgåvan av handboken Åka säkert ska råda bot på det hoppas VTI.
– Det ser riktigt illa ut där ute, säger Torbjörn Falkmer , professor i arbetsterapi vid Hälsohögskolan i Jönköping och tidigare medarbetare på VTI, som nyligen kommit ut med en omarbetad version av den populära handboken ”Åka säkert – om trafiksäkerhet för barn med funktionshinder”.

I 15 år har han forskat på hur pass säkert funktionshindrade barn åker i skolskjuts och färdtjänst. Använder de säkerhetsbälte? Är bältet korrekt fastspänt? Hur står rullstolarna i bussen? Är alla lösa saker, till exempel ståskal, fastspända? Resultaten har varit nedslående. Och det har visat sig att kunskapen hos förare och föräldrar är låg.

För att hjälpa föräldrar till barn med cp-skada, ryggmärgsbråck, autism och andra funktionsnedsättningar skrev Torbjörn Falkmer 2003 handboken ”Åka säkert”. Boken fick stor spridning och har lästs av både föräldrar och personer som i sitt arbete kommer i kontakt med barn med funktionshinder. Nu, lagom till tillgänglighetsåret 2010, har han omarbetat boken, som dessutom översatts från svenska till engelska, serbokroatiska, persiska och arabiska. Handboken har också blivit film.

Den första upplagan av ”Åka säkert” tillkom med stöd från Allmänna arvsfonden och Skyltfonden. För finansiering av den nya versionen av handboken står Vägverket och Skyltfonden. Boken kan laddas ner gratis från VTI:s hemsida på nätet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062