Miljöpartiet tänker fel
”Vi prioriterar järnväg före väg, vi sätter resenären i centrum och vi vill fördubbla andelen resor med kollektivtrafik”, skriver Miljöpartiet på sin hemsida. Det är fler som sätter likhetstecken mellan tåg och kollektivtrafik. Men var kommer bussen in i bilden?
Enligt en statistik som nyligen presenterades så svarade bussen för 53 procent av antalet resor inom den regionala och lokala kollektivtrafiken under 2008. Järnvägens andel låg på 12 procent.
Det är fler kvinnor än män som åker buss Fördelningen är 57 procent män mot 43 procent kvinnor. Den största målgruppen för bussen är ungdomar som gör arbets-, tjänste och skolresor. Bussbranschen sysselsätter drygt 26 000 personer.
- Vi vill gärna komplettera rapportens uppgifter med att konstatera att bussen är ett måste för kollektivtrafik i glesbygd, skriver Vi Resenärers Jan-Åke Bosell. Bussen klarar även av stora trafikströmmar som exempelvis mellan Norrtälje och Stockholm. Det sägs att busslinje 4 i Stockholm har fler resenärer per dag än järnvägen totalt.
Ska man sätta resenären i centrum får man inte binda sig vid ett visst trafikslag. Tåget, bussen och taxi skapar tillsammans grunderna för en attraktiv kollektivtrafik. Valet av trafikslag bör i varje enskilt fall ske med utgångspunkt från komfort, turtäthet, ekonomi mm.
Trafikdebatten måste inriktas på systemtänkande i stället för på valet av hårdvara. Vilka trafiksystem i landet vill politikerna satsa på och vilken kvalitet ska systemen ha? I vissa fall är tåget det bästa alternativet och i andra fall bussen och/eller taxi.
Den ensidiga satsning på järnväg som många önskar sig kan leda till sämre trafik för stora resenärsgrupper. Många fortsätter att ta bilen. Bussen kommer närmare sjukhus, högskolor och arbetsplatser än tåget. Att behöva byta mellan buss och tåg är stressande och jobbigt.
Bussen är flexiblare än tåget och kan därför klara stora svängningar i efterfrågan på resor. Det är lättare att få ekonomi i trafik med buss än med tåg.
En kombination av buss och tåg finns i systemet Bus Rapid Transit. Bussarna har egna körfält och man kombinerar bussens och tågets fördelar.
En satsning på enbart tåg leder till att affärs- och tjänsteresenärer (huvudsakligen män) får en allt bättre service medan den försämras för ungdomar, kvinnor och äldre.
Bussen och även taxi ska inte behöva lida av man använder vägnätet och därmed ses som en miljöförstörare. Ett bättre vägnät gynnar i allra högsta grad kollektivtrafiken.
Frågan om framtida kollektivtrafik är betydligt mer komplicerad än att ställa järnväg mot landsväg. Satsningar på kollektivtrafik ska utgå från resenärernas behov och önskemål och inte på olika typer av färdmedel. Bildandet av Trafikverket var ett steg i rätt riktning.