23948sdkhjf

Senaste nytt om askmolnet

Chanserna att några plan ska lyfta från svenska flygplatser under fredagen är små. Men nu på morgonen kom beskedet att det svenska luftrummet ska öppnas igen stegvis. Innan dess kör SJ, alla bussbolag, hyrbilsföretag med flera med allt de har.
-Det är i delar av Norrland vi har öppnat. Det beror på att askmolnet inte är lika starkt där som tidigare, säger Erik Söderberg, informatör vid LFV i den senaste Rapportsändningen.
LFV har däremot för närvarande ingen information om när resten av Sveriges luftrum kan tänkas öppna.
Den europeiska samordningsmyndigheten Eurocontrol räknar med att omkring 11 000 flyg kommer att kunna lyfta i Europa i dag. En normal dag är antalet omkring 28 000. I går var antalet 20 334.
Askmolnet förväntas fortsätta röra sig österut och åt sydöst. Påverkan på flygtrafiken väntas fortsätta åtminstone under de kommande 24 timmarna, enligt Eurocontrol.
Flygrummen i följande länder var på fredagsmorgonen inte öppna för flygtrafik: Irland, Storbritannien, Belgien, Nederländerna, Danmark, Sverige, Finland, Estland, norra Frankrike samt alla flygplatser i Paris, delar av Tyskland inklusive Düsseldorf, Köln, Hamburg, Berlin samt kring Frankfurt och delar av Polen, inklusive flygplatsen i Warszawa.
Omkring 600 transatlantiska flyg lyfter eller landar i Europa varje dag, men i går landade bara mellan 100 och 120 av de 300 flyg som skulle ha nått Europa.
Från Luftfartsverkets flygplatser i Sverige flyger normalt omkring 65.000-85.000 passagerare per dag.

Researrangörerna avvaktar
Researrangörerna uppmanar sina fredagsresenärer att ha mobilerna på för information men hade tidigt på morgonen inte ställt in några resor. Tidiga plan har fått sina starttider framskjutna till fredagskvällen.
Under torsdagen kom de flesta charterturisterna iväg till sina resmål. Värre var det för dem som skulle ha vänt hem.
Bara Apollo, Fritidsresor och Ving hade sammanlagt drygt 2.500 svenska resenärer som skulle flugit hem på torsdagen men blev kvar utomlands.
En del plan lyfte aldrig, medan andra omdirigerades till alternativa flygplatser, till exempel Hamburg, Mallorca och Kreta. Ett plan med 450 människor som varit i Thailand hamnade på Rhodos i Grekland.

25 procent färre flyg
En fjärdedel av flygtrafiken i Europa ställdes in under torsdagen. Värst för flyget, internationellt sett, var att storflygplatserna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slogs ut. Heathrow tvingades ställa in 840 av 1.250 avgångar, vilket i förlängningen ska ha gått ut över 180.000 passagerare. Stängning av Gatwick, Stansted och Glasgow beräknas ha drabbat 120.000 resenärer. På fredagen är det brittiska luftrummet stängt minst till klockan 18:00.
Samordningsmyndigheten för flygsäkerhet Eurocontrol uppgav att hälften av de normalt 600 avgångarna mellan Europa och USA troligen ställs in under fredagen.

Askan stoppar motorerna
Anledningen till flygförbudet är att askan från vulkanutbrottet kan få flygplanens jetmotorer att stanna. Även aska som lägger sig på vingarna kan skapa problem.
Stoppet för inrikesflygningarna gör att Swebus flerdubblar sin trafik på fredagen. Även SJ försöker möta efterfrågan med fler och extra långa tåg. Biluthyrare uppger att de har slut på bilar.
Rapport/TT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078