23948sdkhjf

Rödgrönt folkomröstningskrav

Den rödgröna oppositionen vill hålla en regional folkomröstning om Förbifart Stockholm. Förslaget ingår i en kompromiss mellan de tre partierna om infrastrukturen i Stockholmsområdet.
Förbifart Stockholm är en fråga som delar opinionen i länet. Frågan har också varit en av de svåraste i det rödgröna samarbetet. Vi har nu enats om att låta invånarna i Stockholms län genom en folkomröstning avgöra om man vill bygga förbifarten eller om man i stället vill satsa på ökad kapacitet i kollektivtrafiken , skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Folkomröstningen ska, enligt överenskommelsen, hållas den 23 september 2012. De rödgrönas förslag innebär att samtliga invånare i Stockholms län ska få ta ställning till två alternativ. Antingen bygga ut kollektivtrafiken med nya spår, tunnelbana och stationer eller att bygga en ny nord-sydlig motorvägsförbindelse i Stockholms län, den så kallade Förbifart Stockholm.

Enligt de rödgröna så ska båda alternativen kosta lika mycket. Tanken är att en statlig utredning ska tillsättas efter valet för att ta fram en lösning som bygger på kollektivtrafikalternativet. De två alternativen ska kosta lika mycket. Oavsett resultat kommer en rödgrön regering att respektera utfallet , står det i pressmeddelandet.

Förbifart Stockholm fick förra året klartecken av den borgerliga regeringen i och med att miljöprövningen blev klar. Satsningen innebär en ny 21 kilometer lång motorväg mellan E4/E20 söder om Kungens kurva i Huddinge och E4 norr om Häggvik i Sollentuna. Av den totala sträckan kommer 17 kilometer att ligga i tunnel. Det innebär att den längsta tunneln i landet kommer att byggas.

Prislappen beräknas bli 27,5 miljarder kronor, vilket är det dyraste vägprojektet hittills, men det bedöms av regeringen vara samhällsekonomiskt lönsamt. Enligt en regional överenskommelse ska staten stå för fem miljarder kronor, medan resterande 22,5 miljarder är tänkta att finansieras med trängselskatter och eventuellt även kommunala medel. Det första spadtaget är tänkt att tas 2012.

Miljörörelsen, liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mycket kritiska till projektet. Enligt pressmeddelandet innebär den rödgröna överenskommelsen att de satsar tio miljarder kronor mer på infrastruktur i Stockholms län mellan 2011 och 2021. Merparten ska finansieras gemensamt mellan staten och landstinget och en mindre del genom trängselavgifter på Essingeleden som införs senast i slutet av 2011.

De rödgröna vill bland annat bygga ut Mälarbanan, Roslagsbanan och Nynäsbanan.De tre partierna är också överens om att bilda Region Stockholm, som i ett första steg ska motsvara nuvarande Stockholms län. I ett senare skede kan det dock bli aktuellt med utvidgningar av regionen, står det i pressmeddelandet.

En nödvändig kompromiss , beskriver en vänsterpartist uppgörelsen om folkomröstning om Förbifarten som. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har hela tiden uttalat sig starkt emot planerna för det stora mångmiljardprojektet, medan Socialdemokraterna anser att den måste byggas.

För att folkomröstningen ska bli ett verkligt val kan frågan som ställs inte gälla enbart ja eller nej till förbifarten, enligt Vänsterpartiet. Väljarna måste få veta vilka möjligheter som nej-alternativet öppnar för i fråga om satsningar på kollektivtrafik och andra trafiklösningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062