Stjärnkock lagar SJ-mat
– Jag frågade ett hundratal och svaret blev att tågresenären vill ha rejäl husmanskost till varmrätt, läckra förrätter och lyxiga desserter. Det tog jag fasta på och nu blir det modern husmanskost av förstklassiga råvaror ombord, säger Leif Mannerström.
Leif Mannerström, som är mest känd för sina högklassiga menyer på den egna krogarna Sjömagasinet och Kometen i Göteborg, letade bland sina egna favoritrecept när han började komponera SJs nya rätter.
– Fisk ligger mig varmt om hjärtat och nu presenterar vi en riktigt god kokt torsk med sås och färskriven pepparrot. Jag är säker på att den blir en bestseller, säger Leif Mannerström.
Han berättar att innan han tog beslutet att säga ja till SJs fråga, tog han en titt på X2000-tågens kök.
- Och de har ju inga kök utan här handlar det om microvågsugnar. Det betyder att jag måste skapa menyer som fungerar att värmas i micros. Det är cateringföretaget LSG som ska laga maten och jag kommer att hålla koll på hur de jobbar, menar Leif Mannerström som därmed inte ser någon risk med att sätta sitt namn på menyerna.
Råvarorna är A och O för Leif Mannerström. Fisken är förstås fångad i rätt vatten och kycklingen svensk. Totalt har Mannerström tagit fram sex olika menyer som erbjuds enligt ett rullande schema till SJs resenärer i första klass.
Samarbetet med Leif Mannerström är en del i SJs inriktning på ökad resenärsservice.
– Nu höjer vi kvaliteten ytterligare ett steg. Trerättersmenyerna är uppskattade och viktiga för våra resenärer, säger Jan Olson, direktör för SJ Affärsutveckling.
Här är några exempel på varmrätter: Fläskfilé Stroganoff, Torsk med pepparrotssås, Kyckling med curry, Pestobakad lax, Köttbullar med potatispuré och Biff à la Lindström. Priset för en trerätters är 129 kronor. Till menyerna har SJ i samarbete med vinexperten Jens Dolk tagit fram ett sortiment av passande ekologiska viner.