23948sdkhjf

Besiktningen konkurrensutsätts 1 juli

I sommar konkurrensutsätts fordonsbesiktningen. Förändringen, som träder i kraft 1 juli, berör alla som äger ett fordon.
Transportstyrelsen skickar i dagarna ut information via brev som berättar om de nya förutsättningarna.

Sedan mitten av 1960-talet har Sverige haft fordonsbesiktning. Besiktningen har fram till nu skett under monopol via Svensk Bilprovning, Svenska Maskinprovning och Inspecta. I december 2009 tog riksdagen beslut på att konkurrensutsätta marknaden.

Att monopolet försvinner betyder inte så dramatiska förändringar för den enskilde fordonsägaren. Det blir ingen skillnad när det gäller besiktningsreglerna och man är skyldig att besikta sitt fordon som tidigare. Nyheten är att man kan välja vilket företag som ska utföra tjänsten.

Transportstyrelsen förklarar att det i dag inte går att säga vilka företag som kommer finnas på marknaden. Företag som vill verka på marknaden måste bli godkända (ackrediterade) av myndigheten Swedac.

För att stödja en smidig övergång till den nya marknaden får Svensk Bilprovning, Svensk Maskinprovning och Inspecta dispens att fortsätta sin verksamhet oförändrad och utan ackreditering under andra halvåret 2010.

– Målet med konkurrensutsättningen är att landets fordonsägare ska få tillgång till ett bredare utbud och större valmöjligheter genom att låta privata aktörer få tillträde till marknaden, säger Staffan Widlert , Transportstyrelsens generaldirektör.

Regelverket för företagen på den nya marknaden utformas av Transportstyrelsen. Myndigheten kommer också att ansvara för tillsyn över att besiktningsverksamheten fungerar bra med avseende på trafiksäkerhet, miljö, prisutveckling, teknikutveckling och tillgänglighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063