23948sdkhjf

Järnvägen får nytt utropssystem

Med modern IT blir ljudkvaliteten på utropen på järnvägsstationerna bättre.
Det nya utropssystemet, som baseras på talsyntes, ska hantera alla rutinmeddelanden av typen ”Tåget till Göteborg inkommer strax till spår 1”. Först ut är Mellansverige, där försöken drog i gång första veckan i maj.
- Eftersom det nya systemet är databaserat, blir kvaliteten stabilare, säger Christina Sveder på Trafikverkets IT-avdelning för förvaltning och utveckling, som tagit fram systemet. Hittills har utropen skett via telefon, och då kan hörbarheten försämras. Det räcker med att utroparen håller telefonluren för långt ifrån för att utropet ska gå förlorat för resenärerna. Med det nya systemet får utroparna möjlighet att ägna mer tid och kraft åt de manuella utrop som ändå måste ske, till exempel i samband med förseningar.
Det nya systemet kommer inte bara att förbättra informationen, kostnaderna för underhållet av högtalaranläggningen beräknas bli betydligt lägre.
- Ett så högpresterande system som detta tar tid att utveckla, säger Christina Sveder. Men nu är vi i gång. Efter sommaren utvärderar vi försöken, och därefter är ambitionen att rulla ut det över hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078