23948sdkhjf

Fjällen lockade drakarna

Den svenska fjällvärlden var den största investeringmagneten i fjol för drakarna i draknästet. Det visar ett nytt index för turisminvesteringar.
Det är Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) som för första gången presenterar ett nationellt investerarindex för den svenska rese- och turistnäringen.

Under 2009 uppgick de totala investeringarna i näringen till 7,3 miljarder, en minskning i förhållande till 2008, främst på grund av färre hotellinvesteringar.

Investeringar i vintersportanläggningar ökade däremot lavinartat(!), medan investeringar i nöjes- och temaparker låg på samma nivå som i fjol.

RTS Investerarindex mäter investeringar inom fem kategorier: hotell, vintersportanläggningar, infrastruktur, nöjes- och temaparker samt övrigt.

De investeringsformer som mäts är statliga medel, offentlig bidragsfinansiering, privat riskkapital samt operativa investeringar.

Majoriteten av de totala investeringarna på 7,3 miljarder gick till hotellfastigheter som stod för 4 miljarder (10 miljarder 2008, enligt RTS). Dessa är i huvudsak tidigare beslut om investeringar och för tillfället initieras få nya hotellbyggen.

I vintersportanläggningar har det investerats 1,4 miljarder (900 miljoner 2008), till nöjes- och temaparker har det gått 350 miljoner (oförändrat mot 2008) och till infrastruktur 1,2 miljarder (oförändrat mot 2008). Övriga investeringar är 355 miljoner (mindre ökning).

Hotellinvesteringarna under 2009 gjordes fortfarande främst i storstadsregionerna medan majoriteten av investeringarna i vintersportanläggningar gjordes i Dalarna, Härjedalen och Jämtland.

Investerarindex visar även att fördelningen mellan offentliga och privata investeringar (lån/eget kapital) är 75 procent privata och 25 procent offentliga. Endast cirka 1 procent kommer från renodlat privat riskkapital.

– Investerarindex och prognosen för nästkommande år visar fortsatt hög aktivitet, men det renodlade privata riskkapitalet lyser fortfarande till stor del med sin frånvaro, säger Jan Lundin , vd i RTS.

– Men trots sviterna från lågkonjunkturen – där banker och riskkapital har dragit åt svångremmarna – ser vi ett ökat intresse från svenska såväl som internationella investerare. Det ställer samtidigt högre krav på vår näring att bli mer professionell att hantera kapitalförsörjningen och kunna presentera bra underlag för presumtiva investerare.

Indexet tas fram av RTS i samarbete med Tillväxtverket och Svenska Riskkapitalföreningen. Syftet är att årligen mäta de kapitalinvesteringar som görs i näringen, något som tidigare inte har varit tillgängligt i form av fakta eller statistik.

Investerarindex blir därmed ett verktyg som stödjer den långsiktiga målsättningen att skapa tillväxt i rese- och turistnäringen.

Investerarindex ger svar på var investeringar sker geografiskt, vilken typ av verksamhet det investeras i, hur mycket som investeras samt fördelningen mellan offentliga och privata investeringar.

RTS är en näringslivsorganisation som driver affärs- och utvecklingsprojekt i partnerskap med aktörer från privat och offentlig sektor.

Målet är att stimulera tillväxt via ett ökat entreprenörskap och företagande för att därigenom bygga den gemensamma marknaden åt rese- och turistnäringens intressenter.

Styrelsemedlemmar i RTS är SAS, SJ, Strömma Turism och Sjöfart, SkiStar, Svenska Mässan, Sveaskog Naturupplevelser, STF Svenska Turistföreningen, FRA Föreningen Flygresearrangörer, SGF Svenska Golfförbundet, Linkon, Samtrafiken, Malmö Aviation, Norweigan Air Shuttle, Hertz, Grand Hotel, Destination Gotland och AB Götakanalbolag.

RTS medlemmar representerar över 1500 bolag verksamma inom rese- och turistnäringen. För vidare information, gå in på www.rts.se.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172