23948sdkhjf

Fem samverkansbolag bildar Together AB

Fem samverkansbolag inom svensk bussnäring går nu samman och bildar ett gemensamt företag med namnet Together AB.

Avsikten är att förstärka de stordriftsfördelar som respektive samverkansbolag har och att kunna behålla den regionala förankringen och personliga servicen som är så viktig.

Bildandet av Togehter AB innebär att de fem samverkansbolagen står redo att ta tillvara på möjligheterna som en ny kollektivtrafiklagstiftning och arbetet inom ramen för fördubblingsarbetet inom kollektivtrafiken i Sverige skapar, samtidigt som befintlig ägarstruktur bibehålls.
De fem bolagen som bildar Together AB är Centrala Buss i Norrbotten AB, Busspoolen Västerbotten AB, Mittbuss AB, Centrala Buss Jämtland-Härjedalen AB och SamBus AB.

Together AB, som ägs till lika delar av de fem samverkansbolagen, kommer att förfoga över en sammanlagd flotta av bussar och övriga typer av fordon för persontransporter på cirka 1 100 enheter. Den sammanlagda omsättningen i delägarbolagen i de fem samverkansbolagen
uppgår till närmare 1,5 miljarder kronor.

- Det råder en enighet inom de fem samverkansbolagen om att tiden är mogen att ta det här steget att bilda ett gemensamägt bolag och därmed stärka de små och medelstora bussbolagens position på marknaden, säger Alan Björk, ägare i A. Björks-koncernen samt styrelseledamot i Together AB. Strukturen i Together AB förenar det stora företagets samordningsmöjligheter och stordriftsfördelar med de små och medelstora företagens styrkor som personlig service, regional förankring, lokalkännedom och hög kvalitet på utförda tjänster.

Alan Björk framhåller att bildandet av Together AB stärker möjligheterna för de privata delägande bussbolagen i samverkansbolagen när det gäller kompetens, kapital och finansieringsmöjligheter.

- Kompetens, kapital och goda finansieringslösningar är nödvändigt för att kunna ta tillvara på de möjligheter som den nya kollektivtrafiklagstiftningen skapar, säger Alan Björk. När marknaden ser upphandlad trafik med incitament/nettoavtal i större omfattning så krävs en stark finansiell styrka och tillsammans skapar vi den möjligheten.

Genom att bilda Together AB räknar de fem samverkansbolagen med att lättare kunna behålla och rekrytera de duktiga bussförare/medarbetare som är så viktig och en avgörande faktor för de privata bolagen och för hela branschen.

- Medarbetarna i bussföretagen som är knutna till de fem samverkansbolagen utför sina uppdrag med hög service och starkt engagemang, säger Alan Björk. Genom bildandet av Together AB kan dessa företag även i fortsättningen vara attraktiva arbetsgivare där medarbetarna känner delaktighet i de tjänster som utförs.

Tomas Byberg, vd i Byberg & Nordin, samt styrelseledamot i Together AB, framhåller att bildandet av det nya bolaget medför ökade möjligheter till fler uppdrag.

- Genom bildandet av Together AB har samverkansbolagen en bättre möjlighet att vara med i upphandlingar inom kollektivtrafiken i stora delar av Sverige, säger han. Trafikhuvudmännen och övriga betydande beställare av kollektivtrafiktjänster efterfrågar i allt större utsträckning färre men större entreprenörer.

De fem samverkansbolagen ägs av ett 80-tal bussföretagare som finns etablerade i hela Norrland samt i Västmanland, Uppland och Dalarna.

- De fem samverkansbolagen har liknande struktur och drivs av bussföretagare som har en gemensam syn på hur kollektivtrafik ska utföras, säger Tomas Byberg. Samverkansbolagen drivs även med ett stort fokus på att varje enskilt delägande bussföretag ska utvecklas på ett positivt sätt och med god lönsamhet.

Initiativtagarna till Together AB konstaterar att strukturen på bussoperatörer i Sverige och övriga Europa går mot färre men större aktörer som bedriver trafik över större geografiska områden.

- Denna utveckling ställer krav på förändring hos samverkansbolagen, säger Tomas Byberg.

De fem samverkansbolagen kommer även i fortsättningen att bedriva verksamhet och att ha samma ägarstruktur som hittills.

- Den kommande lagstiftningen inom kollektivtrafiken i Sverige kommer även att öppna möjligheter för Together att utöka verksamheten inom nya områden, säger Tomas Byberg. Inom Together AB kommer vi framöver att se över möjligheten att samordna inköp för samtliga samverkansbolags räkning av fordon, bränsle och försäkringar vilket kommer att ge oss en mycket god förhandlingsposition.

Together AB kommer att använda sig av den administrativa struktur som sedan tidigare finns uppbyggd i de fem samverkansbolagen. Formellt kommer bolaget att ha sitt säte i Piteå på samma adress som Centrala Buss i Norrbotten AB.

En stor del av befintlig verksamhet i de fem samverkansbolagen utgörs i dag av upphandlad trafik för trafikhuvudmännen i respektive samverkansbolags region.

- Men samtliga samverkansbolag och en stor del av de delägande bussföretagen bedriver även i varierad omfattning beställningstrafik med buss samt expressbusstrafik säger Tomas Byberg. Sedan tidigare finns det i större eller mindre utsträckning ett etablerat samarbete mellan samverkansbolagen, men genom bildandet av Together AB finns stora möjligheter att samarbetet även inom dessa områden fördjupas.

Alla formaliteter är på plats och bolaget Together AB är inregistrerat och har startat sin verksamhet på marknaden.

- Vi utesluter inte att i framtiden inleda samarbeten med fler samverkansbolag, övriga bussoperatörer eller med andra aktörer på persontransportmarknaden för att möta marknadens önskemål, säger Tomas Byberg.

Alan Björk konstaterar att Together AB har alla möjligheter till en positiv utveckling.

- Ägarstrukturen innebär samtidigt att entreprenörsandan och den personliga servicen finns med på ett mycket positivt sätt, säger han. Tillsammans har vi en enorm styrka.

Ägarna i Together AB är:

Centrala Buss i Norrbotten AB, Piteå
Busspoolen Västerbotten AB, Lycksele
Centrala Buss i Jämtland-Härjedalen AB, Östersund
Mittbuss AB, Nordingrå
SamBus AB, Västerås

Styrelsen i Together AB består av följande ordinarie ledamöter och suppleanter:

Busspoolen Västerbotten AB: Per Andersson (ordinarie), Stefan Sjögren (suppleant).
Mittbuss AB: Tomas Byberg (ordinarie), Nils-Olof Zetterblad (suppleant).
Centrala Buss i Jämtland AB: vd (ordinarie), Sture Herneryd (suppleant).
Centrala Buss i Norrbotten AB: Leif Drugge (ordinarie/ordförande), Anders Åström (suppleant).
SamBus AB, Västerås: Alan Björk (ordinarie), Ken Forsberg (suppleant).

Text: Anders Karlsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131