23948sdkhjf

Branschfrågor på regionala möten

Runt om i Sverige har nu de regionala bussbranschföreningarna hållit sina årsstämmor.
På stämmorna har föreningens verksamhet, aktuella regionala branschfrågor och i de flesta fall presentationer kring bussbranschfrågor på riksnivå stått på programmet. BRs förbundsdirektör Anna Grönlund och Lars Annerberg, ansvarig för linje- och skoltrafik, miljö- teknik- och tillgänglighetsfrågor på BR, har som inbjudna gäster berättat om Ny kollektivtrafiklag, Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik, nya kommande rättigheter för busspassagerare och andra aktuella frågor. Deltagarantalet på landets regionala stämmor har varierat mellan 10 och 30 personer. I några regioner har stämman varit en del i ett större program, med inslag av seminarier, föredrag och middagar, medan några bussbranschföreningar nöjt sig med årsmötesförhandlingar och fika.

- Medlemskap i BR förutsätter medlemskap i den regionala bussbranschförening där företaget har verksamhet, säger Anna Grönlund. Bussbranschföreningen har en betydelsefull uppgift som remissinstans och kontakt gentemot t ex Trafikverkets regioner, Transportstyrelsens regionala kontor, trafikhuvudmän och kommuner. Genom en kontinuerlig dialog med ordföranden i respektive förening vill vi från BR centralt stärka branschens budskap och skapa enighet i viktiga medlemsfrågor. Vi på kansliet i Stockholm får i gengäld viktig information om läget i branschen och vilka frågor som präglar våra medlemsföretags verksamhet i olika delar av landet. Samtidigt är vi medvetna om att det mesta av arbetet i våra bussbranschföreningar idag sköts ideellt av redan hårt engagerade företagsledare och företagsföreträdare, varför graden av aktivitet varierar mycket över landet.

Landets bussbranschföreningar har idag också som ansvar att ta en första kontakt med bussföretag i regionen som skulle kunna väljas in som medlemmar i föreningen och förbundet. En till två gånger om året bjuds ordföranden i varje regional förening in till ordförandesamråd med BRs ledning för att diskutera gemensamma frågor.

I dagsläget är inte alla protokoll från de olika bussbranschföreningarnas årsmöten klara. När BR fått alla uppgifter om styrelsernas sammansättning i landets bussbranschföreningar uppdateras detta på www.bussbranschen.se I de flesta fall är det ordföranden i respektive förening som är kontaktperson. De är:

• Skånes BF - Mikael Nilsson, Tjörnaprs Buss & Åkeri AB. Mikael är också suppleant i BRs styrelse.
• Västra Sveriges Bussbranschförening - Mats Johansson, Orusttrafiken AB
• Småland-Blekinge Bussbranschförening - Magnus Forsberg, Bergkvara Buss AB. Magnus är också deltagare i BRs arbetsgrupp för Expressbussfrågor.
• Gotlands BF - Torsten Johansson på Tottes Bussar kvarstår sedan förra året, då föreningen enligt uppgift ännu inte haft årsstämma
• Sörmland-Östergötlands BF - Hans-Erik Haag, Blåklintsbuss.
• Stockholms BF - Johan Ekman, Strömma Buss AB. Johan är också ledamot i BRs styrelse.
• Örebro-Värmlands BF - Per Nordin, Söne Buss AB valdes som ny ordförande 2009. 2010 års stämma hålls i dagarna.
• CWUX BF - Alan Björk, Björks AB. Alan Björk ingår som ledamot i BRs valberedning.
• MittSveriges BF - Tommie Vesterlund, Ola Vesterlunds Åkeri AB. Tommie Vesterlund har tidigare arbetat på BRs kansli i Stockholm.
• Västerbottens BF - Bengt-Olov Lundberg, Sjöströms Bussar i Vännäs. Bengt-Olov är ledamot i BRs styrelse och deltagare i BRs säkerhetsnätverk.
• Norrbottens BF - Anders Åström, Alviks trafik. Anders Åström är förtroendevald revisor för BR.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093