VTI får kompetenscentrum för kollektivtrafik
VTI – Statens Väg- och Transportforskningsinstitut – bygger nu upp ett nytt nationellt kompetenscentrum inom kollektivtrafikområdet.
– Om ambitionerna att utveckla den svenska kollektivtrafiken ska kunna uppnås behövs en förnyad, högkvalitativ och långsiktig forskning inom en rad strategiska områden, säger VTI:s generaldirektör Jonas Bjelfvenstam. Här ser vi att VTI har en tydlig uppgift att fylla och det är viktigt för institutet att främja utvecklingen av kunskap på området nu när kollektivtrafiksektorn står inför många nya utmaningar.
Jane Summerton, professor och forskningschef för enheten Mobilitet, aktörer och planering på VTI, framhåller att Sverige till exempel saknar en samlad systematisk forskning om kollektivtrafikens position som politikområde samt de planerings- och beslutsprocesser som har betydelse för utsikterna att förankra och implementera olika typer av policyåtgärder, säger Jane Summerton.
Hon menar också att kunskapen om konkreta planeringsverktyg, till exempel simulerings- och optimeringsmodeller som kan användas för att bedöma effektsamband mellan specifika investeringar och åtgärder och förväntade miljöeffekter behöver bli bättre. Idag är många av modellerna utvecklade med fokus på biltrafiken.
– Vi vet dessutom att en större omläggning av kollektivtrafiken inte kan göras utan en ökad kunskap om resenärernas värderingar, beteenden och strategier i förhållande till kollektivtrafiken, säger Jane Summerton. Och ett av de verktyg som används mer och mer inom kollektivtrafiken är att utnyttja marknaden i olika former genom till exempel upphandlingar, varför fördjupad kunskap om hur dessa verktyg fungerar och hanteras i praktiken blir kritisk för det faktiska utfallet av politiska intentioner.
Sedan något år tillbaka driver Jane Summerton, tillsammans med andra forskare på VTI, planerings- och utvecklingsarbetet mot ett nytt nationellt kollektivtrafikcentrum med bas på VTI.
– Vi menar att kompetenscentrumet har ett stort behov att fylla, säger hon. Men det handlar om många komplexa frågor. Jag vill poängtera att centrumet inte ska beröra kollektivtrafik i allmänhet utan vara inriktat på underlag för regionernas utformning och planering av kollektivtrafiken. Vi vill att centrumet ska samla forskning som kan bilda ett bra planeringsunderlag just för hur kollektivtrafiken kan användas i regioner för att öka ett hållbart resande.
Tanken är att centrumet ska ha sin bas på VTI men omfatta ett fördjupat samarbete med andra ledande forskningsmiljöer, både i och utanför Sverige.
– Just nu är vi i det skedet att vi håller på och skapar kontakter för att knyta andra ledande forskningsmiljöer inom Sverige till kompetenscentrumet, säger Jane Summerton. Vi arbetar också för att engagera strategiska partners inom svensk kollektivtrafik i processen. Längre fram är målet att även utveckla ett långsiktigt samarbete med internationella forskare och forskningsmiljöer.