23948sdkhjf

Stor Västtrafik upphandling är klar

På fredagen offentliggjordes tilldelningsbesluten för vinnande anbudsgivare i Västtrafiks senaste trafikupphandling. Den rör trafik i Härryda, Vårgårda, Öckerö och Grön Express som går mellan Mölnlycke, Göteborg och Kungälv.
Trafikstart är 19 juni 2011.
För trafiken i Härryda har vinnande anbud offererats av Busslink, vilket innebär ett operatörsbyte. Nuvarande trafik körs av Orusttrafiken och Buss i Väst. Den nya trafiken kommer att få lägre utsläpp av kväveoxider och en kraftigt minskad användning av fossila bränslen eftersom alla bussar kommer att köras på biodiesel (RME).
Trafiken i Härryda är linje 601 som huvudsakligen går mellan Mölnlycke och Göteborg samt linje 606 mellan Mölnlycke och Mölndal.
I Vårgårda vanns upphandlingen av Buss i Väst som även idag kör trafiken. Den nya trafiken kommer att få lägre kväveoxidutsläpp och nettoutsläppen av koldioxid minskar med över 70 procent jämfört med dagens nivå. Ungefär 70 procent av trafiken kommer att gå på biogas som står för den största delen av utsläppsminskningen.
Trafiken i Vårgårda är främst linjerna 540 och 543 mellan Vårgårda och Alingsås samt linje 582 mellan Vårgårda och Borås. Dessutom berörs några linjer mellan skolor i Vårgårda och Östadkulle.
För Öckerös del kommer vinnande anbud dels från Nobina när det gäller linje 24, dels Orusttrafiken när det gäller linjerna 290, 291 och 294 i Öckerö.
Vissa linjer mellan Öckerö och Göteborg, nämligen linje 290 och 291, kommer att köras med dubbeldäckare med god komfort. Samtlig trafik kommer att få betydligt bättre miljöprestanda genom användning av biodiesel. Totalt minskas de fossila utsläppen med ca 50 procent jämfört med dagens nivå.
Vinnande anbud för Grön Express som går mellan Kungälv – Göteborg - Mölnlycke kommer från Nobina. Även här kommer trafiken att köras med dubbeldäckare vilket är ett nytt koncept med många platser och hög komfort för de resande, bland annat med klimatanläggning som standard i alla bussar. Alla fordon kommer att gå på biodiesel vilket ger mycket goda miljöprestanda.
För att de vinnande trafikföretagen ska hålla så hög kvalitet som möjligt i deras uppdrag innehåller de nya trafikavtalen även kvalitetsuppföljningar och kvalitetsbonus när man har uppnått en hög kundnöjdhet. Dessutom innehåller avtalen resandeincitament i områden som har potential för ett ökat resande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062