Umeå testar hybridbussar
Busstrafiken i Umeå kan i framtiden drivas med laddhybridteknik, ett både ekonomiskt och miljövänligt alternativ. Test av en bussprototyp, den första av sitt slag i Europa, beräknas ske kommande vår.
– Vi vill öka kollektivresandet i Umeå och kan det ske på ett miljömässigt effektivt sätt så är det ännu bättre, säger Lennart Holmlund (S), kommunstyrelsens ordförande. Nu tar vi ytterligare ett steg för att klara miljömålen och blir dessutom först i Europa med att prova det här konceptet.
Hybricon AB, som har specialiserat sig på att utveckla laddhybridfordon för kallt klimat, kommer att utveckla och bygga om den första bussprototypen. Företaget konverterar nu bilar till laddhybrider som tjänstefordon till flera av de kommunala bolagen. Den erfarenhet och kunskap som behövs i utvecklingsprojektet finns alltså lokalt i Umeå.
– Bussen kommer att nyttja befintlig teknik kompletterad med nya innovationer, säger Mikael Öhlund, vd för Umeå Kommunföretag AB. Om testerna faller väl ut kommer vi att konvertera fler bussar till laddhybrider.
En laddhybrid är ett fordon med både el- och förbränningsmotor, som har stor kapacitet att bära med sig elenergi. Fordonet kan laddas under färd, genom att fordonets rörelse återvinns som el, men också i ett vanligt vägguttag för vanliga bilar och i speciella laddstationer för bussar. Poängen är att förbränningsmotorn används så lite som möjligt, vilket gör fordonet både miljövänligt och billigt i drift.
Laddhybrider utnyttjar det bästa av traditionell och ny teknik. Man kan köra på ren el i stadstrafik där miljöproblemen är störst och med traditionell förbränningsmotor om inte batterikapaciteten räcker för längre transporter. Fordonen är energieffektiva och avger inga avgaser i tättbebyggt område.
– Tekniken passar för alla typer av fordon, men ingen fordonstyp är så väl lämpad för detta som stadsbussar som kör bestämda sträckor mellan bestämda platser på bestämda tider, säger Boh Westerlund, Hybricon AB.
Det som i dag kostar mycket pengar är batterier, men kostnaden beräknas minska i framtiden. Med laddhybridtekniken kan man också balansera besparingar både i driftskostnader och miljöhänsyn med investeringskostnader för batterikapacitet.
– Förstudien beräknas kosta omkring 1,3 miljoner kronor och vidare utvecklingskostnader för en fungerande prototyp ska projekteras under hösten, säger Mikael Öhlund. Går allt enligt planerna ser vi detta som det billigaste och mest effektiva sättet att minska utsläppen och förbättra luftmiljön i Umeå.