23948sdkhjf

Regeringsförslag om alkolås

Regeringen har nu tagit ytterligare viktiga steg i trafiksäkerhetsarbetet. Den här gången handlar det om alkoholen. I en lagrådsremiss föreslår regeringen permanenta regler om alkolås i samband med rattfylleri. 
Förslaget utgår från att alkolås i princip bör vara obligatoriskt för den som har dömts för rattfylleri, till följd av alkoholintag, för att få köra körkortspliktiga fordon. Syftet bakom förslaget är att förhindra återfall i rattfylleri och på det sättet minska antalet döda och svårt skadade på grund av rattfylleri.
- 30 procent av de förare som dör i trafiken är alkoholpåverkade, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson. Om vi bryter ut singelolyckorna är det så många som hälften som är påverkade. Vi vet också att var tredje rattfyllerist kommer köra påverkad igen. Alkolås för rattfylleridömda en riktad och effektiv åtgärd gentemot de trafikanter som utgör en stor risk för såväl sig själva som andra i trafiken.
Förslaget ger starka incitament för den som gjort sig skyldig till rattfylleri att ansöka om att det fortsatta körkortsinnehavet ska förenas med ett villkor om alkolås. Dels införs längre tidsgränser, för rattfylleridömda, innan ett nytt körkort får utfärdas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062