23948sdkhjf

Regeringsrätten ger Västtrafik rätt om upphandling

Regeringsrätten har i ett domslut beslutat att inte pröva DB Regios överklagan när det gäller tågupphandlingen ”Region- och pendeltåg i Väst 2010”.
Detta innebär att Kammarrättens dom står fast, vilket betyder att Västtrafik har hanterat upphandlingen på ett korrekt sätt.
- Det är med stor tillförsikt som jag kan konstatera att vi har agerat riktigt och att vår stora tågsatsning kan starta som planerat i december, säger Västtrafiks styrelseordförande Leif Blomquist.
Det är Västtrafik, Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik som skrivit avtal med operatören DSB First Väst AB om den tågtrafik som ingår i upphandlingen ”Region- och pendeltåg i Väst 2010”. Det nya avtalet, som startar 12 december 2010, gör att resenärerna kan resa på Västtrafiks alla biljetter, vilket även kommer att förenkla byten och resor över de tre länsgränserna.
Det nya avtalet innebär redan från trafikstart flera nya så kallade Reginatåg med en högre komfort och kapacitet. Avtalet ger även möjligheter att öka trafiken med upp till 75 procent jämfört med dagens tågtrafik.
- Genom att rättsprocessen nu är klar kan fullt fokus läggas på trafiken, säger Mårten Ignell, projektledare för upphandlingen. Vi tror och hoppas att våra kunder ska få en högkvalitativ tågtrafik med enkla och bekväma resor.
Upphandlingen har gjorts av Västtrafik, Jönköpings Länstrafik och Hallandstrafiken. Den omfattar både pendeltåg och regiontåg, totalt 11 linjer. DSB First Väst AB tar över trafiken den 12 december 2010. Grundavtalet gäller till den 8 december 2018, men kan förlängas till som längst december 2020.
Upphandlingen överklagades av DB Regio till Förvaltningsrätten i början av september 2009, strax efter att DSB First utsetts till vinnare. Förvaltningsrättens dom kom i mars och innebar att överklagan avslogs. DB Regio överklagade då till Kammarrätten men Kammarrätten fastslog i april att Förvaltningsrättens dom var riktig. Även denna dom överklagades, till Regeringsrätten. Men Regeringsrätten har nu beslutat att inte pröva frågan vilket innebär att Kammarrättens dom står fast.
Följande linjer ingår i upphandlingen:
Pendeltåg:
- Kungsbacka-Göteborg
- Alingsås-Göteborg
- Älvängen-Göteborg (beräknad trafikstart december 2012)
Regiontåg:
- Töreboda/Skövde-Herrljunga-Göteborg
- Åmål/Vänersborg-Göteborg
- Borås-Göteborg
- Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga-Borås
- Borås-Varberg
- Töreboda/Skövde-Falköping-Jönköping-Nässjö
- Nässjö-Jönköping-Herrljunga-Göteborg
- Strömstad-Uddevalla-Stenungsund-Göteborg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078