23948sdkhjf

Lin och ull visas på Skansen

Bråka, skäkta, häckla och spinna, vävning, repslagning, stickning, byk med kok, skrubb och klappa, ryckning av lin, stampning och valkning, återvinning av ylle och mycket annat om textilier – det kan upplevas på Skansen 26-29 augusti.
Vid Älvrosgården visas hur man tar hand om det rötade linet: torkar det i bastun, bråkar, skäktar och häcklar, spinner på slända och spinnrock.

Skansens värdar visar också hampa, som det var vanligt att man odlade i Härjedalen. Vissa av momenten kan besökare få pröva på. Här kan man också få se vävning av tyg i lin och ull.

Vid Bollnässtugan visas repslagning av lin och hampa visas av Skansens byalag. och konsten att binda kronor av lin. Vackra sängryor i ylle finns att beskåda inne i stugan.

I mangårdsbyggnaden på Delsbogården visas äldre linne och linneplagg från Skansens klädkammare, och vävning av lärft i halvlinne.

Värdarna stickar Delsbokoftan och visar hur den sett ut genom tiderna.

På gården kokas rödfärg, linoljefärg och tjära. Skansens målarmäster visar och berättar.

Skansens byalag visar bykning och andra äldre tvättmetoder och hur man tar hand om sitt ylle – vädring av yllekläder, fläckborttagning med mera.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062