23948sdkhjf

Sjöfartsforum får hamnmedlem

Trellborgs Hamn är ny medlem i intresseorganisationen Sjöfartsforum.
Trelleborgs Hamn kallar sig ”the gateway between Scandinavia och central Europe”.

Hamnen är en intermodal hub och Skandinaviens största roro- och färjehamn. Den är också Sveriges andra största hamn (efter Göteborgs Hamn) mätt i godsvolym och näst störst (efter Helsingborgs Hamn) beträffande antal anlöp.

Från Trelleborgs hamn, som har tio roro-lägen med olika rampsystem och spåranslutning, utgår fem färjeförbindelser till och från kontinenten; en till Swinoujscie, en till Sassnitz, två till Rostock och en till Travemünde. Förutom färjetrafiken hanteras även spannmål, gödning och olja/styren i hamnen.

Hamnen har byggts ut stort de senaste åren. Den gamla Vision 2005 är nu Vision 2010/2015 med bland annat nya vågbrytare, muddring av farled samt fyra nya färjelägen med tillhörande uppmarchområden.

Utbyggnaden kommer att ske etappvis. Den innebär att fartygstrafiken till och från dagens färjelägen, närmast Trelleborgs centrum, kommer att flytta till nya söderut, vilket har betydande fördelar ut miljösynpunkt.

När samtliga inre färjelägen flyttats kommer äldre hamnområden att kunna frigöras för exempelvis stadsbebyggelse. Den tre km långa vågbrytaren väntas börja byggas i oktober/november i år.

Trelleborgs Hamn har tre affärsområden; hamn, hantering och fastighetsförvaltning. Dessutom driver Trelleborgs Hamn ett logistikcenter på 27 000 kvadratmeter för omlastning, lagring och tredjepartslogistik. Hamnföretaget ägs av Trelleborgs Kommun. Vd är Tommy Halén.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062