23948sdkhjf

Bra lingonår i södra Sverige

Götaland tycks få bästa tillgången på lingon denna sommar. Även Svealand får ett gott lingonår medan Norrland för andra året i rad spås en dålig skörd.
Det visar året prognos från SLU över tillgången på lingon i landet.

– Lingonen börjar nu mogna så smått i de södra landsdelarna, säger Ola Langvall, Asa försökspark , som ansvarar för bärobservationerna vid SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitets) skogliga försöksparker.

– Men än är det inte riktigt dags att ge sig ut och plocka skogens röda guld.

Göran Kempe , SLU i Umeå, som bearbetat och sammanställt de data från Riksskogstaxeringens landsomfattande provyteinventering som ligger till grund för skattningen av bärtillgång kommenterar:

- Årets lingonprognos för Norrland pekar på en relativt svag tillgång, faktiskt den sämsta sedan de här inventeringarna började år 2003. Men längre söderut i landet tycks det däremot bli förhållandevis gott om lingon, jämfört med tidigare år.

Prognosen för Svealand anger en tillgång klart över medel, i Götaland närmast ett rekordår.

– Tyvärr har vi inte hunnit lägga ut så många provytor i Götalands lingonskogar än i år, varför prognosen är mer osäker här, säger Göran Kempe.

– Som vanligt finns det dock lokala variationer, och i delar av Norrland kommer det troligen att finnas hyggligt med bär även ett år som detta.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078