23948sdkhjf

Nordostkritik mot Torstensson

Kommunerna nordöst om Stockholm anser sig missgynnade och ställer nu infrastrukturministern mot väggen. De sex Nordostkommunerna efterlyser helhetssyn i kollektivtrafikfrågan.
I ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson från Stockholm Nordost - kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Norrtälje, Vaxholm och Österåker, kritiseras nu Trafikverkets brist på helhetssyn i kollektivtrafikfrågorna. Trots att en utredning visar på möjligheten till ökad kapacitet för en ökning av spårtrafik norrifrån, t ex för utbyggnaden av en kommande Roslagspil, bedömer Trafikverket att kapaciteten bör tillfalla redan befintlig trafik.

– Nordostkommunerna har den sämsta kollektivtrafikförsörjningen i länet. Denna brist på helhetssyn från Trafikverkets sida kan vi helt enkelt inte acceptera. För att kunna ta vårt regionala ansvar för Stockholms ökande befolkning på allvar måste vi se en kraftfullt utbyggd infrastruktur för kollektivtrafik i området, säger Gunnar Oom , ordförande i Stockholm Nordost och kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Stockholm Nordosts önskemål är att infrastrukturminister Åsa Torstensson nu ger direktiv till Trafikverket att fortsätta utreda möjligheterna för Stockholm Nordost att kopplas till det regionala spårnätet.

– För att vår sektor sk kunna bidra till Stockholmsregionens utveckling i enlighet med vår vision, en tillväxt på cirka 100 000 nya invånare och 40 000 nya arbetstillfällen under perioden 2000-2030, är en utbyggnad av den spårbundna kollektivtrafiken helt nödvändig, säger Gunnar Oom.

FAKTA/Nordostkommunernas krav
En förstudie avseende en regional, kapacitetsstark spårtrafik - Roslagspilen, som genomfördes 2008 av dåvarande Banverket, Storstockholms lokaltrafik, Regionplanekontoret och de sex nordostkommunerna visade att nuvarande spårkapacitet norrifrån in till Stockholms central inte skulle räcka till för en utbyggnad av den så kallade Roslagspilen. Dock skulle kapaciteten på sikt kunna förbättras när Citytunneln och stationen vid Odenplan tas i bruk. Den av Trafikverket nyligen genomförda utredningen om Stockholms central visar på en frigjord kapacitet för spårtrafik norrifrån. Trafikverkets bedömning är nu att den bör användas till utökning av redan befintlig trafik och därför inte kan komma ifråga för en eventuellt kommande Roslagspil.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062