VALEXTRA Miljöpartiet
Miljöpartiet vill ha en kraftig utbyggnad av all kollektivtrafik och är beredda att satsa mycket mer pengar på den än regeringen, enligt Karin Svensson Smith. Läs också hur hon svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
”Allra viktigast är kraftig utbyggnad av och investering i kollektivtrafik så att den blir ett bekvämt och attraktivt alternativ till bil och flyg. I det rödgröna samarbetet har vi därför kommit överens om att satsa 100 miljarder mer än regeringen på järnväg och kollektivtrafik. I satsningen ingår såväl höghastighetsbanor och utbyggnad av befintlig järnväg som spårvägar och förbättrad busstrafik. Dessa investeringar behöver kombineras med åtgärder på alla nivåer som gör att kollektivtrafiksystemet blir en väl fungerande helhet, där det är enkelt att byta från buss till tåg och det finns bra samordning av olika biljettsystem. Det ska vara enkelt att åka kollektivt.
Kollektivtrafikens möjligheter att öka sina marknadsandelar är störst i städerna. Miljöpartiet bejakar en ekologiskt hållbar rörlighet och vill att det skall vara lätt att leva utan bil i städerna. Vi värnar om levande stadskärnor med ett rikt utbud av handel genom att kräva ett moratorium för externa köpcenter som urholkar möjligheterna till en bärkraftig kollektivtrafik. Vi föreslår spårvagnslinjer och bussfiler istället för nya motorvägar. Vi anser att alla barn bör ha säkra gång- och cykelmöjligheter till sin skola. Ett större grönt inflytande kan göra städerna hälsosamma och trygga att bo i.”
Under året har Karin Svensson Smith fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Vi har låtit fördubblingsmålet dimensionera Miljöpartiets investeringar i järnväg och kollektivtrafik. För oss är det otroligt viktigt att branschen har denna typ av tydliga mål som kan bli en hävstång för en politik som förbättra villkoren för kollektivtrafiken.
2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Kollektivtrafiken ska vara tillförlitlig och enkel. Tåg och bussar ska komma i tid och det behöver finnas tillräckligt med sittplatser. För att nå en attraktivare kollektivtrafik räcker det inte enbart att satsa på kollektivtrafiken, vi som politiker måste också våga ta konflikten med privatbilismen så att bussar får bättre framkomlighet och nya spårvagnslinjer får fri lejd utan att behöva fastna i bilkö. Parkeringspolitiken är strategisk, ytan för bilar måste minska så att kollektivtrafik och cykel får bättre utrymme. Den som åker kollektivt ska prioriteras.
3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Oftast tar jag nattåget till riksdagen från Lund till Stockholm. När jag är på hemmaplan är det mest cykeln som gäller.
4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Miljöpartiet är kritiskt till regeringens förslag som riskerar att slå sönder möjligheten till en sammanhållen och integrerad kollektivtrafik. Istället för att fokusera på förbättrad samordning öppnar regeringen dörren för privata aktörer att plocka russinen ur kakan på lönsamma sträckor, vilket ökar samhällets kostnader då mindre lönsamma delar måste få mer offentligt stöd eller i värsta fall läggas ned.
5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Ja, vi tänker driva på för att den ska rivas upp så snart som möjligt. Fokus för oss är resenärens bästa, inte operatörens bästa.
6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Vi i Miljöpartiet är mycket positiva till utvecklingen av BRT. Vi ser det som en viktig åtgärd i att skapa bättre och snabbare kollektivtrafik på kort tid och på ett billigt sätt. BRT ger dessutom möjligheten att vidareutveckla kollektivtrafiken till spårväg. I vår budgetmotion för 2010 har Miljöpartiet öronmärkt 2,6 miljarder kronor under de tre närmaste åren för att finansiera kollektivtrafiksatsningar på väg, där BRT är en viktig del.
7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Ja, men det måste vara en mycket gedigen utbildning och ett tufft körkortsprov både praktiskt och teoretiskt för att det inte ska släppas ut faror i trafiken. En del artonåringar (främst killar) är inte tillräckligt mogna för att vara lämpliga som förare av ett motorfordon.
8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Stationshusen och verkstäder är viktiga nav för tågtrafiken, inte bara för resenärer utan även för godstransporter. I dag har Jernhusen ansvar för dessa, liksom för vissa terminaler för omlastning och uppställning. Dagens akuta brist på anläggningar för att ta bort is från tågvagnar och lok kan delvis förklaras av att Jernhusens krav på att leverera vinst till staten inte leder till största möjliga samhällsnytta. För att kunna ge en optimal service och tillgänglighet till tågresenärerna föreslår Miljöpartiet att driften av Jernhusens verksamheter förs över till Banverket. Det innefattar stationer såväl som verkstäder, mark och terminaler. Det behövs ett sammanhållet system med en samhällsuppgift i stället för det ensidiga avkastningskrav som finns i dag.
9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Ja, vi vill förändra skattesystemet så att kollektivtrafiken får rättvisa villkor. Framförallt handlar det om att ta bort de subventioner som idag finns för klimatförstörande flyg- och bilresande. Till exempel saknar flyget klimatbeskattning och reseavdragen gynnar resor med bil framför kollektiva resor. I det rödgröna samarbetet föreslår vi en höjning av koldioxidskatten så att klimatsmarta alternativ blir mer attraktiva. Miljöpartiet anser att reseavdraget ska vara färdmedelsneutralt så att även den som åker buss, tåg eller cyklar ska kunna göra avdrag på ett bättre sätt än idag. I det rödgröna samarbetet är vi överens om att utreda detta. Slopad förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken är inte en fråga vi driver aktivt i dagsläget.
10. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Det största hindret för en ökad busstrafik är i första hand att det satsas för lite resurser på kollektivtrafik jämfört med bilresande. Att spårtrafik finansieras via skatt är nödvändigt för att bygga ett sammanhållet och effektivt kollektivtrafiksystem. Vi ser därför att den stora utmaningen är att skapa bättre villkor för bussen i relation till bilen. Det handlar till exempel om bättre framkomlighet för bussen i städer och en höjd koldioxidskatt som leder till bättre konkurrenskraft för kollektivtrafiken som helhet.
– Miljöpartiet anser att kollektivtrafiken ska vara norm vid ny bebyggelse och att Plan- och bygglagen ska ge kollektivtrafiken prioritet framför bilen vad gäller gator och övriga ytor för förflyttning och parkering. På så sätt kan användningen av gatuutrymmet bli mer rättvis samtidigt som kollektivtrafiken blir snabbare.
11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Miljöpartiet jobbar aktivt för att skapa bra förutsättningar för innovation och utveckling inom kollektivtrafikområdet. Bland annat har vi föreslagit att regeringens krispengar till bilindustrin också ska kunna gå till utveckling av kollektivtrafikfordon. Idag avsätts alldeles för lite resurser till att utveckla modern och attraktiv kollektivtrafik. Som politiskt parti tar vi däremot inte ställning till när enskilda tekniker ska introduceras.