VALEXTRA Centerpartiet
Centerpartiet värnar om kollektivtrafiken i hela Sverige – i stad som glesbygd, enligt Sven Bergström. Läs också hur han svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
”I mindre tätorter och på landsbygden är busstrafik tillsammans med taxitrafik ofta den kollektivtrafik som kan erbjudas. Bussen kombinerar en hög grad av rörlighet med möjligheten att åka kollektivt. Biljettpriserna skulle kunna sänkas genom att det offentliga upphandlar på ett sätt som får bussbolagen att själva tjäna på ett ökat resande. I större städer kan kollektivtrafiken vara en blandning av tåg, spårvagn, tunnelbana och buss. Genom en fortsatt användning av trängselavgifter, särskilda bussfiler och genom att ställa tydliga krav på miljöfordon vid upphandlingar går det att få till stånd en snabbare utveckling av kollektivtrafiken och en begränsning av den utrymmeskrävande och miljöbelastande biltrafiken.”
”Vi behöver en bra kollektivtrafik i alla delar av vårt land och på en del sträckor behövs också stöd för att upprätthålla en acceptabel nivå. Det är samtidigt viktigt att det stöd som ges nyttjas så effektivt som möjligt. För staten finns det många sätt att säkerställa att kollektivtrafiken har de bästa förutsättningarna, till exempel bra infrastruktur och en ändamålsenlig lagstiftning. De kommande åren investeras historiska 497 miljarder i infrastruktur runtom i landet. Och med den nya, ändamålsenliga kollektivtrafiklagstiftningen kan resenärens behov och önskemål lättare sättas i centrum. Kollektivtrafikens attraktivitet kommer att öka när fler aktörer kan erbjuda de tjänster som resenärer efterfrågar.”
Under året har Sven Bergström fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Det är mycket glädjande att branschen agerar offensivt och går i spetsen för att radikalt öka kollektivtrafiken. För att vi skall klara omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle är det nödvändigt att i ett första steg fördubbla kollektivtrafiken. Centerpartiet välkomnar därför branschens agerande.
2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Det måste bli enkelt, tryggt, pålitligt, snabbt och komfortabelt att åka kollektivt. Det bör dessutom vara ekonomiskt fördelaktigt jämfört med att ta den egna bilen. Jag vill se en reformering av reseavdragen som gynnar kollektivtrafik, samåkning och cykel framför att resa ensam i bil.
3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Under riksdagsveckorna bor jag vid Slussen på gångavstånd från Riksdagen. I somras var jag med och drog igång kampanjen Inte bilen under milen och använder gärna cykel eller buss och T-bana när jag är i Stockholm. På landsbygden kommer dock den bränslesnåla bilen med miljöanpassat bränsle att vara ett viktigt transportmedel också i framtiden.
4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Det jag har sett är ett utkast till lagrådsremiss som har cirkulerats. Detta utkast är i all huvudsak väl avvägt , men en remiss är ju avsedd för att fånga in ytterligare eventuella synpunkter som kan göra förslaget ännu bättre. Och något lagförslag har alltså ännu inte kommit. (Så var läget när frågan ställdes till Sven Bergström i våras – därefter röstades lagen igenom av riksdagen och stöddes då av Centerpartiet.)
5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Nej.
6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Alla konstruktiva initiativ för att utveckla kollektivtrafiken och göra den mera effektiv är välkomna. Branschens initiativ för en fördubblad kollektivtrafik är mycket positivt och torde ligga väl i linje med denna satsning. Trafikutskottet studerade för en tid sedan ett mycket intressant liknande initiativ i Curitiba i Brasilien. Men BRT är knappast ett projekt som staten skall engagera sig i.
7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Det är en angelägen och mycket bra förändring. Sänkt körkortsålder för buss tillsammans med en ny gymnasieutbildning för buss- och taxiförare ger en breddad rekryteringsbas för branschen. Detta behövs inte minst då många yrkesförare snart förväntas gå i pension.
8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Oklarheter bör redas ut i det slutliga lagförslaget. Det är viktigt att stationer, terminaler och hållplatser blir en väl fungerande del i en attraktiv kollektivtrafik med sikte på en fördubbling. Projektet Attraktiva stationer som just nu drivs kan vara förebild för ett mera offensivt arbete på detta område.
9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Ja. Vi kan tänka oss skattelösningar som tydligt tar ställning för att gynna individers och företags ansvarstagande för miljön. Men det är samtidigt viktigt att inte stirra sig blind på det ena eller andra transportslaget. Kollektivtrafiken måste framförallt uppfylla trafikanternas behov bättre. Centerpartiet förespråkar ett transportsystem som hänger ihop och därmed en mångfald som kompletterar varandra. Då är det viktigt att inte straffbeskatta enskilda fordon eller transportsystem. Genom ett pris på koldioxid är det framförallt utsläppen vi vill komma åt, inte den enskilda buss- eller bilresan till tågstationen. Kilometerskatt är exempelvis en skatt som slår blint oavsett bränsleförbrukning och fordonsflotta och blir i praktiken en straffskatt på avstånd. Viktigt är också att skattetrycket mellan kollektivtrafikens olika transportslag fördelas på ett sätt som inte motverkar kollektivtrafikens förmåga att skapa nya produkter och att locka fler resenärer. Samtidigt som klimat och miljö gynnas.
– Trafikexperternas hållning är ofta att påpeka att det är viktigare att vara lyhörd för människors behov än att hävda teorier om det ena eller andra förträffliga transportsättet gällande kollektivtrafik. Centerpartiet strävar därför att försöka förstå människors beteenden och stimulera de bästa lösningarna för att öka kollektivtrafikens marknadsandel.
– Systemet med reseavdrag bör ses över så att det inte missgynnar kollektivtrafiken. Gränsen för avdragsgilla kostnader för resor till och från arbetsplatsen höjdes 2009 från 8 000 till 9 000 kronor på förslag från Skatteverket. Skatteverket påpekade då bl.a. att stockholmare som reser kollektivt till jobbet inte ska komma över avdragsgränsen. Tydligare kan det inte uttryckas, dagens system är inte till för kollektivtrafikresenärer. Några av våra grannländer har ändrat till ett system som är oberoende av transportslag och där avdragen enbart grundar sig på avståndet mellan hem och arbetsplats. Reformen har gynnat kollektivtrafiken och bl.a. gjort den mer lönsam.
1 0. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Vi förepråkar kostnadsneutralitet så långt det går mellan transportslagen, givet att negativa effekter på miljö och transporteffektivitet räknas in. Avgifter och skatter skall sättas i relation till miljöföroreningarna där förorenaren betalar. Ett av de starkaste styrmedlen för transportsektorn som staten förfogar över är fordonsskatten. Centerpartiet vill att vi utnyttjar detta instrument för att låta koldioxidutsläppen få ett pris. Från och med 2006 har fordonsskatten förändrats i riktning mot att baseras på koldioxidutsläpp. Detta tycker vi är bra. Vi menar att det nu är läge att ta nästa steg och låta fordonsskatten helt styras av koldioxidutsläppen och fordonets effektivitet.
11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Vi är mycket angelägna om att öka takten i omställningen till fossiloberoende fordonsflottor. Det krävs en medveten politik för teknisk förnyelse, dynamiska marknader och internationellt samarbete. Vi vill att Sverige ska vara en föregångare genom att vi ställer krav och stimulerar fram ny teknik.
– Det gäller ibland att vara djärv vid inköp av elfordon med offentliga medel. Behovet av starka krav på tillverkarna uppfylls när uppköparna blir mer krävande och kunniga. Om inte uppköparna ställer krav på nya elfordon och hållbara lösningar har inte tillverkarna så stort incitament att självmant introducera nya produkter.