23948sdkhjf

VALEXTRA Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill öka kollektivtrafiken rejält för att skona klimatet, enligt Lena Hallengren. Läs också hur hon svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början. 
Lena Hallengren (S) ordförande i riksdagens trafikutskott om hur hon och Socialdemokraterna ser på kollektivtrafikens framtid:
”Att investera i kollektivtrafiken är också en av våra viktigaste klimatåtgärder. Socialdemokraterna vill investera 100 miljarder kronor mer än regeringen under den närmaste tioårsperioden på utbyggnad av järnvägar och kollektivtrafik i hela landet.”

Under året har Lena Hallengren fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Vi socialdemokrater menar att det är ett klokt och mycket ambitiöst mål som kräver att alla parter anstränger sig. Det kräver bland annat att det finns goda möjligheter att planera utbudet och sätta ett rimligt pris. Vi oroar oss därför över de planer som regeringen har att avreglera kollektivtrafiken vilket vi tror kommer skapa såväl sämre utbud, ökade kostnader, dyrare priser och svårare planeringsförutsättningar.

2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Det funderar vi mycket på, liksom flera andra aktörer. Men, vid sidan av att det är en fråga om inställning så krävs det ett gott utbud, det måste vara enkelt att boka, lätt att planera sin vardag och priset måste vara rimligt.

3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Jag promenerade, det var för halt att cykla.

4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Vi har ännu inte tagit del av någon proposition om ny kollektivtrafiklag. Utifrån den lagrådsremiss som regeringen lagt fram bedömer vi dock att de ökade möjligheter till samordnade trafiksystem som vi eftersträvar kommer att försvåras. Förändringarna jämfört med förslagen i Ulf Lundins hårt kritiserade utredning är mer av kosmetisk natur. De faktiska konsekvenserna anser vi blir de samma, det vill säga ett fragmentiserat kollektivtrafiksystem som kommer att präglas av höjda priser, sämre trafikutbud och lägre resande. Kollektivtrafik är inte vilken vara som helst. Kollektivtrafik ger stora positiva externa effekter på miljön och samhällsekonomin, effekter som inte låter sig fångas upp av individens betalningsvilja. En väl fungerande kollektivtrafik och fritt marknadstillträde är därför två oförenliga företeelser. Det offentliga måste därför ta ett tydligt finansiellt och organisatorisk ansvar för kollektivtrafiken. (Sedan dess har De rödgröna bildat gemsam front och tänker – om de vinner valet på söndag – stoppa lagen och genomföra ännu en utredning, red. anm.)

5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Om den nya kollektivtrafiklagen får oacceptabla konsekvenser kommer detta att övervägas. (Se red. anm. ovan!)

6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– BRT kan i många fall vara ett kostnadseffektivt alternativ till spårbunden kollektivtrafik. Från nationellt håll vill vi stötta de trafikhuvudmän som vill investera i BRT-linjer genom att göra det möjligt att söka statsbidrag till såväl kollektivtrafikens infrastruktur som rullande materiel.

7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Vi har som målsättning att fördubbla andelen resande med kollektivtrafiken fram till år 2020. För att detta ska vara möjligt krävs bland annat en kraftigt utbyggd busstrafik. Redan nu rapporterar bussbranschen att man har svårt att rekrytera nya förare. En sänkt åldersgräns är alltså viktigt för att kunna nå fördubblingsmålet. Körkort för godstransporter med lastbil kräver att föraren fyllt 18 år. Det är rimligt att samma åldersgräns gäller för buss. Det gamla regelverket satte ett onödigt hinder för unga på väg in i arbetslivet och som ville köra buss. Regeringen nu tagit sitt förnuft tillfånga och sänker ålderskravet till 18 år, helt i linje med vad vi har tyckt. Vi är dock angelägna om att detta följs upp och utvärderas noga, så att det får önskvärda effekter.

8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Ett viktigt steg är att se över den nya kollektivtrafiklagen. Det fria marknadstillträdet kommer sannolikt att späda på dessa problem ytterligare i och med att kollektivtrafikens infrastruktur kommer att nyttjas av väsentligt fler aktörer. En annan viktig åtgärd att tydliggöra rågången mellan det regionala och statliga finansieringsansvaret vid byggande av ny infrastruktur. Vidare vill vi tillämpa en betydligt mer aktiv och stringent ägarstyrning av SJ och Jernhusen i syfte att förmå dessa bolag att ta ett tydligare helhetsansvar.

9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Dagens system med reseavdrag ska ses över och bör reformeras. Vi vill tillsätta en utredning med syfte att se över reseavdragen och föreslå förändringar som gynnar kollektiva transporter. Förutsättningarna för boende i glesbygd ska inte försämras. En modell som bör utredas är ett färdmedelsneutralt avståndsbaserat reseavdrag.

10. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Vi delar inte Bussbranschens Riksförbunds uppfattning att spårtrafiken skattesubventioneras. Den el som konsumeras av spårtrafiken belastas med samma energiskatt och moms som övrig elkonsumtion (dock högre beskattning än för industrin). Vi vill skapa en skattestruktur tydligare styr mot det mest miljövänliga sättet att resa. I detta arbete är det dock mycket viktigt att beakta busstrafikens helt avgörande betydelse för att nå målet om en fördubblad kollektivtrafik till år 2020. Det är mot den bakgrunden som vi vill sänka fordonsbeskattningen på bussar med totalt 100 miljoner kronor.

11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Om konceptet visar sig effektivt i Sverige så välkomnar vi självfallet en snabb introducering. Offentlig upphandling är det av de kraftfullaste politiska verktygen för att introducera ny teknik. Vi ser med stark oro på den nya kollektivtrafiklag som regeringen drivit igenom, inte minst därför att den riskerar att leda till mindre upphandlad trafik och därmed sämre möjligheter att driva på den tekniska utvecklingen i önskvärd riktning. Vi vill vidare öka statsbidraget till den regionala kollektivtrafiken med sammanlagt drygt 20 miljarder kr under de närmaste tio åren. Av dessa medel kommer det att kunna sökas pengar för introduktion av nya, moderna busskoncept.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08