23948sdkhjf

VALEXTRA Moderaterna

Moderaterna vill att samhället ska se till att kollektivtrafiken får bra infrastruktur att rulla på, enligt Jan-Evert Rådhström. Läs också hur han svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
Jan-Evert Rådhström (M) vise ordförande i riksdagens trafikutskott om hur han och Moderaterna ser på kollektivtrafikens framtid:
”Vad som behövs är mer kollektivtrafik baserad på resenärernas önskemål och krav. Samhället måste tillhandahålla en infrastruktur som är konkurrenskraftig och kännetecknas av hög tillförlitlighet, hög standard och hög säkerhet. Detta gäller över hela landet och oavsett årstid. Med den nya kollektivtrafiklagen ges nya möjligheter för såväl offentliga som privata aktörer att utveckla resandet. Länstrafikshuvudmännen får en möjlighet att utveckla pendlingstrafiken över länsgränserna. De privata bolagen kan på kommersiella grunder bedriva kollektivtrafik inom ett län och når därmed fler kollektivtrafikresenärer. Med en välskött och utbyggd infrastruktur och fler kollektivtrafikaktörer kommer vi att få en konkurrenskraftig och bra kollektivtrafik.”

Under året har Jan-Evert Rådhström fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Det är positivt om andelen kollektivtrafik kan öka och gärna med det dubbla.

2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Att trafikhuvudmännen aktivt arbetar för detta mål och att fler aktörer får bedriva lokal kollektivtrafik. Det är bra att ha målsättningar och att branschen identifierar de hinder som gör att många idag avstår att åka kollektivt. Kollektivtrafiken måste bli mer resenärsanpassad och tillgodo se de behov som dagens resenärer ställer. Man måste gå från att bara leverera en transport till att man löser helheten i kundens behov så som enkelhet att boka biljetter och att man köper smidigt hela resan.

3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Tåg.

4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Den är bra och ikraftträdandet av lagen ger också aktörerna tid att anpassa sig till den nya lagen. Det kommer att stärka resenärernas möjligheter att påverka den framtida trafiken samtidigt som det ställer nya krav på utförarna att hålla en hög standard och servicenivå.

5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Nej.

6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Vilken trafiklösning som är mest ändamålsenlig är en fråga för trafikhuvudmännen. Själv tycker jag att BRT är en intressant lösning för att snabbt få igång ett system för stora passagerarflöden, men som sagt, detta är inte en nationell fråga.

7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Vi är positiva till en 18-årsgräns för att kunna få busskörkort. Det är dock viktigt att det ges först efter en genomgången förarutbildning i en gymnasieskola eller liknande. Detta säkerställer en hög kompetens hos förarna.

8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Frågan är komplex. Det finns en risk att goda idéer går förlorade om en central aktör tar ett övergripande ansvar. En stations- eller bytespunktslösning som funkar i en ort är kanske inte lämplig i en annan ort. Det viktiga är att få igång en dialog, eller avtal där så krävs, som behandlar vad som förväntas av de olika aktörerna. Alla tjänar på att fler åker kollektivt och det måste till bra lösningar runt omkring i landet.

9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Redan idag betalas en del av resan med kollektivtrafiken via skattesedeln och i snitt rör det sig om ungefär halva kostnaden för trafiken. Reseavdraget i deklarationen bygger på faktiska kostnader att ta sig till och från arbete. Kollektivtrafiken är gynnad genom det tidskrav som ställs för att du ska kunna använda reseavdraget för en bilresa. Skattesystemet gynnar även ersättning av kollektivtrafikresa jämfört med bilresa genom att resenären kan ta upp 100 procent av kostnaden jämfört med bilresenären som endast kan ta upp en del av den verkliga kostnaden skattefritt.

10. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– På ett plan stämmer det, men bussen har sådana fördelar att den ändå är det mest använda kollektivtrafikmedlet. För oss är det viktigare att öka det kollektiva resandet oavsett trafikslag och mindre om att prata om trafikandelar och vem som är mest eller minst gynnad.

11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Utvecklingen inom hybridbussegmentet går väldigt snabbt. En del bussmodeller finns redan idag, men efterfrågan har varit låg i Sverige. Detta tror vi kommer att förändras och efterfrågan lär öka på sikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081