VALEXTRA Kristdemokraterna
Kristdemokraterna vill investera mer i kollektivtrafiken och släppa in fler privata aktörer, då kommer resandet att öka, enligt Annelie Enochson. Läs också hur hon svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
”Det behövs flera olika åtgärder. Den nya kollektivtrafiklagen, som möjliggör nya trafiklösningar över länsgränser och med privata aktörer, är en del i detta. Fortsatta investeringar behövs i kollektivtrafikens infrastruktur. Kollektivtrafiken behöver också bli mer attraktiv och tillgänglig. Lokalt och regionalt handlar det om att hela tiden utveckla trafiklösningar som möter resenärernas behov och intressen på ett bättre sätt. Det behövs också en attitydförändring där vi som enskilda tar ett större personligt ansvar för hur till exempel våra resvanor påverkar miljön och hälsosituationen.”
Under året har Annelie Enochson fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Det är ett bra mål som även vill vi jobba mot.
2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– En öppning av kollektivtrafikmarknaden är en bra början. Det behövs också en tydligare strategi i kommunernas lokala planering så att bostadsområden och andra funktioner planeras med utgångspunkten att de skall kunna nås med kollektivtrafik. Slopad förmånsbeskattning av kollektivtrafikkort är ett av våra förslag, som kan bidra till att uppfylla visionen.
3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Idag jobbar jag hemifrån... imorgon åker jag tåg till Stockholm för veckans arbete i Stockholm och i Stockholm går jag till riksdagen.
4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Den nya kollektivtrafiklagen behövs för att kollektivtrafiken ska vinna marknadsandelar och kunna anpassas till de expanderande arbetsmarknadsregionerna. Dagens föråldrade länsgränsindelningar, som hindrar trafik inom en och samma arbetsmarknadsregion, behöver tas bort liksom hindren för kommersiella aktörer att komplettera den kollektivtrafik som upphandlas av regioner, landsting och kommuner.
5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Nej.
6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Vi är positiva till BRT. Vår uppfattning är att detta främst är en fråga för kommunernas och regionernas planering. Kistdemokrater på många håll i landet är aktiva i denna fråga.
7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Kristdemokraterna står bakom regeringens proposition, som innebär att ålderskravet för att få framföra buss förvärvsmässigt och för att få taxiförarlegitimation under vissa förutsättningar sänks till 18 år. Ett av de krav som ställs är genomgången förarutbildning för persontransporter med buss inom gymnasieskolan eller motsvarande utbildning. Många busschaufförer går snart i pension och det är viktigt att få in fler om busstrafiken ska kunna fortsätta att utvecklas. Genom en sänkt åldersgräns får också fler ungdomar möjligheten att komma in på arbetsmarknaden.
8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Samordningen av dessa resecenter och bytespunkter måste vidareutvecklas. Att i en utredning titta på dessa frågor i nära samarbete med de olika aktörerna är viktigt. Landtransporterna måste ta en del av ansvaret för finansieringen av hamnarna. De är inte bara en fråga för sjöfarten, de är en bytespunkt mellan sjöfart och andra transportslag.
9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Ja.
10. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Kollektivtrafiken subventioneras idag via skattsedeln. Detta gäller både busstrafik och spårburen trafik. Hur stora subventionerna ska vara och vilka transportslag man vill stödja, bör även fortsättningsvis vara upp till berörda kommuner och landsting/regioner.
11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Kristdemokraterna är positiva till nya, klimatsmarta lösningar inom kollektivtrafiken. Vi ser därför gärna dessa fordon också i Sverige.