VALEXTRA Vänsterpartiet
Vänsterpartiet gillar kollektivtrafik och vill både öka kvaliteten och sänka priserna rejält, enligt Peter Pedersen. Läs också hur han svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
”Kollektivreseandelen av det totala antalet resande måste öka påtagligt och vi ställer upp på branschens fördubblingsmål fram till 2020. Då krävs en rad olika åtgärder som god tillgänglighet, hög turtäthet, låga priser, försök med avgiftsfri kollektivtrafik, ändrade regler för reseavdrag så att det kollektiva resandet gynnas, att arbetsgivaren ska kunna ge anställda månadskort i kollektivtrafiken utan förmånsbeskattning, lokalt/regionalt anpassade lösningar, att ekonomiska styrmedel i övrigt gynnar det kollektiva resandet och att planering/byggande av infrastruktur/bostäder mm underlättar det kollektiva resandet. Dessutom måste det säkerställas att personer med funktionsnedsättning får tillgång till kollektivtrafiken snarast.”
Under året har Peter Pedersen fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Vi har samma åsikt: Vi vill fördubbla andelen kollektiva resor.
2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Det finns inte bara en sak som måste göras för att öka andelen kollektiva resor. Det är en rad åtgärder som till exempel god tillgänglighet, hög turtäthet, låga priser, försök med avgiftsfri kollektivtrafik i några län, att reglerna för reseavdrag ändras så att det kollektiva resandet gynnas, att arbetsgivaren ska kunna ge anställda månadskort utan förmånsbeskattning, lokalt/regionalt anpassade lösningar för kollektivtrafiken, att ekonomiska styrmedel i övrigt gynnar det kollektiva resandet och att planering/byggande av infrastruktur/bostäder mm underlättar det kollektiva resandet.
3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Jag brukar gå till jobbet när jag är i Stockholm. Om jag åker hemifrån Degerfors till Stockholm blir det gång-tåg-gång.
4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Det finns bra saker i förslaget, men vi är väldigt kritiska till inriktningen att privata aktörer ska få ett större ansvar att tillvarata ett samhällsintresse som kollektivtrafik. Regeringen talar gärna om frihet för företag att etablera sig på marknaden. Vi talar hellre om individens frihet att få ett sammanhållet system med god överblickbarhet och där det är lätt och smidigt att byta mellan linjer och få information från en och samma källa. Kollektivtrafik är en samhällig nyttighet och kräver stabilitet och pålitlighet för att vara effektiv och resenärstillvänd. (Sedan dess har De rödgröna bildat gemsam front och tänker – om de vinner valet på söndag – stoppa lagen och genomföra ännu en utredning, red. anm.)
5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Ja, för de delar där vi har en avvikande åsikt. Väljarna kommer i höst ha chans att tala om vilken inriktning som önskas. Vi har hela tiden drivit kravet på en sammanhållen kollektivtrafik, just för att det gynnar miljön och resenärerna. Avreglering, bolagisering och konkurrensutsättning tvingar fram stora förändringar och försämringar inom kollektivtrafiken. Det är inte rätt väg att gå om man vill sätta resenären i centrum. (Se red. anm. ovan!)
6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Absolut! Det finns ännu inte något ”riktigt” BRT-system i Sverige, så vi har i riksdagen föreslagit att Trafikverket ska få i uppdrag att genomföra två försök med BRT. Det skulle till exempel kunna var längs en sträcka där det finns önskemål om spår, men i dagsläget inte finns tillräckliga medel att genomföra. Vi ser BRT som något mycket positivt och väl värt att utveckla.
7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Ja, under förutsättning att föraren genomgått adekvat utbildning förstås.
8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Längs järnvägslinjerna vill vi att ansvaret för stationsbyggnaderna ska flyttas från Jernhusen till Trafikverket. Stationerna har nyckelfunktion inom kollektivtrafiken som helhet och Banverket/Trafikverket ansvarar redan för en rad aktiviteter i anslutning till stationerna, till exempel informationsanläggningar och plattformar. Det skulle även ge större möjlighet att bygga bort otrygga miljöer, så som mörka tunnlar eller passager, för att öka trygghetsupplevelsen för både kvinnor och män. För terminaler i allmänhet är det viktigt att denna infrastruktur ägs och förvaltas av den gemensamma sektorn, som är bäst lämpad att på ett effektivt och bra sätt tillvarta samhällsintresset.
9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Ja. (V)i driver redan det kravet.
1 0. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Genom att alla transportslag står för sina egna marginalkostnader. När det gäller busstrafik har vi föreslagit att de skall få slippa höjda drivmedelsskatter, att trafikförsäkringspremien för bussar avskaffas och att fordonsskatten för dessa sänks påtagligt.
11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Exakt när det blir gångbart är svårt att svara på. Sådana bussar ska ju kunna hävda sig i konkurrens med till exempel biogasbussar, Bus Rapid Transit-system med mera, men också med spårtrafik.