23948sdkhjf

VALEXTRA Folkpartiet

Folkpartiet vill öka kollektivtrafikens volym och kvalitet med hjälp av ökad konkurrens, enligt Nina Larsson. Läs också hur hon svarat på alla frågor TRAFIKFORUM ställt sedan årets början.
Nina Larsson (FP) ledamot av riksdagens trafikutskott om hur hon och Folkpartiet ser på kollektivtrafikens framtid:
”Folkpartiet liberalerna har medverkat till att öppna för fler aktörer att kan komma in på marknaden och bedriva yrkesmässig trafik, vi tar bort möjligheten för dagens trafikhuvudmän att hindra kommersiell kollektivtrafik. På så sätt får vi en bättre kollektivtrafik i Sverige.”

Under året har Nina Larsson fått svara på 11 frågor i tidningen TRAFIKFORUM. Här återges alla frågor och svaren i sin helhet.
1. En enad kollektivtrafikbransch vill fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Vad anser ditt parti om fördubblingsmålet?
– Mycket bra! Det är ett högst rimligt mål som vi stödjer till fullo. Att resa kollektivt ska vara ett lika realistiskt alternativ som bilen för många fler.

2. Vad tror du behöver göras för att fler ska välja att åka kollektivt?
– Bättre helhetsgrepp för plan och byggnation i tätorter, möjliggöra byten av transportmedel på smidigare sätt. Ökad konkurrens samtidigt som vi fokuserar på bättre samordning. Innovativa entreprenörer som levererar tjänster som fler vill köpa.

3. Hur tog du dig till jobbet imorse?
– Först cykel, sedan tåg.

4. Nu har den nya kollektivtrafiklagen kommit – vad tycker ditt parti om den nya lagen som ska gälla från 2012?
– Det är en välbehövlig och efterlängtad förbättring som öppnar upp för mer konkurrens och därmed också ökade drivkrafter att utveckla nya tjänster inom kollektivtrafiken.

5. Kan ditt parti medverka till att riva upp den nya kollektivtrafiklagen om ni får majoritet i riksdagen efter valet?
– Nej.

6. I Sverige genomför SL en förstudie om införandet av en BRT-linje i Stockholm (Bus Rapid Transit). Vill ditt parti jobba för en utveckling av BRT-system och i så fall på vilket sätt vill ni främja utvecklingen av BRT-system i Sverige?
– Det är bra att BRT-system väcker intresse i Sverige. Om man regionalt vill prioritera en BRT-linje har det funnits goda möjligheter att göra så och inom ramen för länsplaner finansiera nödvändig infratstruktur, denna möjlighet bör fortsatt finnas vid ny planläggning och eventuella framtida revideringar av planerna.

7. Vad tycker ditt parti om 18-årsgräns för busskörkort?
– Tillsammans med en gedigen gymnasieutbildning där fokus ligger på kunskap och mognad för uppgiften är beslutet att sänka åldersgränsen till 18 år mycket bra. Det hela möjliggör för branschen att på ett bättre sätt klara av sin kompetensförsörjning och för många yngre att snabbt komma ut i arbete.

8. Om ansvar och finansiering av stationer, terminaler och hållplatser råder i dag stor oklarhet. Vad vill ditt parti göra för att skapa klara roller och ansvar för utvecklingen av resecentra och bytespunkter?
– Det är i huvudsak ett lokalt och regionalt ansvar där dock staten kan tillföra medel till stationer, handikappanpassning, resecentra och terminaler, om man också regionalt och lokalt är enade om att prioritera detta. Förutsättningarna ser olika ut runt om i landet och därför är den lokala och regionala förankringen viktig.

9. Kan ditt parti tänka sig att justera skattesystemet så att kollektivtrafiken gynnas – exempelvis genom att ta bort förmånsbeskattning på biljetter till kollektivtrafiken om ni vinner valet den 19 september?
– Vi kan tänka oss att justera skattesystemet men utgångspunkten bör vara att transportslagen har så lika förutsättningar som möjligt och kostnadsneutralitet ska råda. Genom att successivt höja kostnaderna för att släppa ut växthusgaser gynnas också kollektivtrafiken då det är ett energieffektivt sätt att resa.

10. Enligt branschorganisationen Bussbranschens Riksförbund missgynnas bussen eftersom spårtrafik skattesubventioneras. Hur ska vi skapa kostnadsneutralitet mellan trafikslagen enligt ditt parti?
– Det är en fråga vi får återkomma till. Kostnadsneutralitet mellan trafikslagen är viktigt och nödvändigt.

11. Elbussar och elhybridbussar finns redan i drift i andra länder, bland annat i Kina, alltså bussar med elmotorer, inte trådbussar. När får vi se liknande elbussar i den svenska kollektivtrafiken?
– Det kan nog tänkas komma fortare än vi tror. Kommuner, landsting, regioner och enskilda bussföretag är på frammarsch när det gäller att hitta nya klimatsmarta tekniker och alternativ för sin kollektivtrafik. Elfordon kan här komma att spela en viktig roll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09