Jakten på Bohusläns Big Five
Under oktober bjuder Bohusläns besöksnäring in besökare att fånga, uppleva och inmundiga områdets fem stora skaldjur.
Många associerar Bohuslän med segling, sommar, sol och bad. Men Bohuslän kan också vara mörkt, kallt och blåsigt.
I oktober är det skaldjurens högsäsong och under namnet Skaldjursresan bjuder Bohusläns restauranger, hotell och aktivitetsföretag in till dukade bord, tända ljus och upplevelser och mat i världsklass.
– Vi vill visa att Bohuslän har flera säsonger och på hösten är det högsäsong för skaldjur. Att förlänga säsongen är en viktig del av en långsiktig och hållbar besöksnäring i Bohuslän, säger Jill Axelsson , affärsutvecklare Måltidsturism på Västsvenska Turistrådet.
Skaldjursresan och epitetet Bohuslän Big Five är en resa som associerar till jakten på Afrikas stora jaktbyten. Skillnaden här är att jaktbytet fiskas upp ur havet och går att äta.
Skaldjursresans Big Five är hummer, kräfta, mussla, ostron och räka och de smakar som allra bäst på hösten.
Totalt deltar fler än 30 hotell, restauranger och aktivitetsföretag från Koster i norr till Öckerö i söder och bland erbjudandena finns bland annat hummer- och ostronsafarin, skaldjursbufféer och weekenderbjudanden.
Skaldjursresan genomfördes första gången under Allhelgonahelgen 2009. De positiva omdömena från såväl gäster som de arrangerande företagen har gett mersmak och i år utökas Skaldjursresan till perioden 15-31 oktober och antalet företag som deltar ökar stadigt.
/KL