23948sdkhjf

Vimmerby storsatsar på böcker

Theodor Kallifatides och Karin Alfredsson är bara två av de författare som medverkar när Bokens Dag ordnas för första gången i Vimmerby.
– Vi märker ett stigande intresse för läsande och skrivande i hela kommunen. Vi har dessutom flera samarbeten på riksnivå som rör litteratur av hög klass, säger Kjell Åke Hansson , vd för kommunens nya kulturcentrum Astrid Lindgrens Näs som invigdes 2007.

I höst anordnas för första gången Bokens Dag i Vimmerby. Författarna Theodor Kallifatides, Karin Alfredsson, Bengt Ohlsson och debutanten Sofie Sarenbrant deltar.

Dessutom arrangeras ytterligare ett antal författarkvällar under hösten, bland annat med Morgan Alling och Karin Alvtegen.

Kan det då inte bli för mycket av det goda, i en liten landsortskommun som Vimmerby?

– Med tanke på att vi och stadsbiblioteket har haft lapp på luckan vid flera framträdanden tidigare, så tror jag inte risken är så stor, säger Kjell Åke Hansson.

– Bra och spännande författare hittar sin publik. Dessutom är vårt upptagningsområde utanför själva kommunen ganska stort.

I Vimmerby arbetar man nu med en ny kulturpolicy, där avsikten bland annat är att förstärka kulturens roll i kommunen och öka utbudet.

– Det är viktigt även för en liten ort i landsorten att få impulser utifrån. Kultur och kreativa centra ska inte bara finnas i storstäderna, påpekar kommunalrådet PerÅke Svensson (C).

Författarbesöken är bara en del av den satsning som nu görs i Vimmerby. Linnéuniversitetets nya författarkurs Att skriva barnlitteratur är förlagd till Astrid Lindgrens Näs. Det är en ren författarutbildning på universitetsnivå, med nästan trettio deltagare, som syftar till att ta fram nya, spännande barnboksförfattare.

Sedan några år tillkännager dessutom Kulturrådet vem som får världens näst största litteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award vid en ceremoni på kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs.

Det sker i mars och väcker stor internationell uppmärksamhet.

Ett mångårigt läsprojekt i skolan, återkommande skrivarkurser på folkhögskolan, novelltävlingar på gymnasiet, välbesökta föredrag på stadsbiblioteket – senast Dick Harryson, där publiktrycket var så hårt att folk tvingades vända i dörren – är sådant som gör att Astrid Lindgrens barndomsstad numera sjuder av skrivlust och böcker.

För författare är det förstås speciellt att komma till Astrid Lindgrens Näs, kulturcentrumet som bland annat innefattar Astrid Lindgrens bevarade barndomshem. Klassisk författarmark, alltså.

– Det var en förmån att få komma med Björn Ranelid till Astrid Lindgren Näs, säger bokförläggaren Karl Beijbom .

– Allt var mycket väl arrangerat. Många bokintresserade besökare i den fullsatta salongen. Både Björn Ranelid och jag själv kände oss upprymda under besöket och minns det med glädje.

Astrid Lindgrens Näs samarbetar med stadsbiblioteket och bokhandeln i Vimmerby kring författarkvällar och Bokens Dag.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063