23948sdkhjf

åtgärder för minskad olycksrisk vid banarbete

Transportstyrelsen kräver att Trafikverket ska vidta åtgärder för att minska olycksrisken vid banarbete. Detta efter att ett handfull allvarliga olyckor inträffat vid banarbete på järnväg under 2010, till exempel den utanför Kimstad den 12 september. 
Trafikverket kommer nu att sänka hastigheten till 70 kilometer i timmen där det pågår spårarbete.
Den 12 september inträffade en olycka utanför Kimstad där ett arbetsfordon som arbetade på ett angränsande spår blev påkört av ett tåg. Det är fjärde gången i år som det inträffat olyckor och tillbud vid arbete i spårområde.
Med anledning av detta har Transportstyrelsen krävt att Trafikverket vidtar åtgärder för att minska risken att sådana typer av olyckor ska ske igen. Trafikverket är den aktör som är ansvarig för infrastrukturen för järnväg i stora delar av Sverige.
– Vi vet att Trafikverket utreder åtgärder för att minska olycksriskerna på lång sikt men vi såg att det krävdes åtgärder även på kort sikt, säger Rune Lindberg, järnvägsdirektör på Transportstyrelsen. De inträffade olyckorna indikerar att risken för olyckor i samband med spårarbeten är oacceptabelt hög.
Från och med den 4 oktober sänker Trafikverket hastigheten vid banarbetsplatser till maximalt 70 kilometer i timmen.
Åtgärderna bedöms minska riskerna för olyckor men kan å andra sidan orsaka ökade risker för förseningar i tågtrafiken.
– Jag tror att de allra flesta tågtrafikanter tycker att det är en vettig avvägning att det kan uppstå förseningar i samband med sänkta hastigheter, säger Rune Lindberg. Det viktigaste är att risken för olyckor och tillbud är acceptabel.
Statens Haverikommission fortsätter sin utredning av olyckan utanför Kimstad. När den utredningen är klar och Transportstyrelsen har granskat den, kan det eventuellt bli aktuellt med ytterligare åtgärder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063