23948sdkhjf

Malmö vill satsa på upplevelsemuséer

En stad med akvarium, interaktiva utställningar och upplevelsecentrum. Det är några av de visioner Malmö Muséer och stadens Kulturförvaltning har.
Ett nytt akvarium med en interaktiv basutställning om människan och naturen. Ett innovativt kunskaps- och upplevelsecentrum för hållbar utveckling i ett område som sjuder av liv med nya restauranger, spårvagn, uteserveringar och solbryggor.

Sveriges klimatsmartaste museiområde där man kan se morgondagens teknik redan i dag. Och ett museum med en halv miljon besökare per år.

Det är visionen för Museistaden Malmö. För att nå dit krävs ett fördjupat samarbete mellan Miljöförvaltningen, Serviceförvaltningen och Kulturförvaltningen.

Området kring muséet är i stark utveckling. Citytunnelstationen vid Malmö C invigs i december, Citadellsvägen ska förvandlas till ett promenadstråk och ett nytt kongresscenter byggs upp alldeles i närheten. En positiv utveckling som placerar muséet allt mer i centrum.

Malmö Muséer är i dag ett regionmuseum med en unik bredd inom humaniora, teknik och naturvetenskap. Muséet har 14 000 kvadratmeter utställningsyta fördelat bland annat på Slottsholmen, Kommendanthuset och Teknikens och Sjöfartens hus.

För att knyta samman byggnaderna längs Malmöhusvägen och ytterligare förstärka muséets position finns planer på att ge museiområdet en tydligare arkitektonisk inramning: en museistad med tre tematiska stadsportar som symboliserar historiska skeden som format staden – Den historiska staden, Industristaden och Den hållbara kunskapsstaden.

Planerna för Museistaden Malmö innefattar också en utbyggnad av Teknikens och Sjöfartens hus mot Citadellsvägen till ett Science Center Malmö och en ombyggnad av muséets akvarium som integreras med en ny interaktiv basutställning om människan och naturen.

Malmö Muséer har ett särskilt uppdrag från Region Skåne att samordna insatser kring lärande för hållbar utveckling i regionen. Visionen är att muséet ska vara navet i stadens och regionens satsningar på hållbar utveckling utifrån fyra perspektiv – ekologiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt.

Visionen är också att Malmö Muséer blir ett nav för stadens eget arbete kring lärande för hållbar utveckling. En permanent arena för lärandefrågor byggs upp i samarbete med Miljöförvaltningen och Serviceförvaltningen.

Det ska helst göras på Sveriges mest klimatsmarta museum, som försörjs helt med förnybar energi. Malmö Muséer ska bli ett ledande exempel på hur offentliga, äldre byggnader kan förses med framtidens hållbara lösningar.

Kommendanthuset blir plattformen för lärande om ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet, demokrati och mänskliga rättigheter i ett globalt perspektiv. Diskussioner pågår med Röda Korset, Rädda Barnen och IM kring ett fördjupat samarbete med den ideella sektorn.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062