Mat- och öllandet Tyskland
Att Tyskland består av många regioner märker man inte minst på det stora antalet maträtter som serveras i de olika områdena.
Även till kaffet finns det ett stort utbud av regionala specialiteter som till exempel Schwarzwälder Kirschtorte, Dresdner Christstollen, Käsekuchen eller Frankfurter Kranz.
Tänker man på det kulinariska Tyskand får man inte glömma alla fina viner och ölsorter som kommer härifrån. I Tyskland finns det tretton vinområden, där man odlar vindruvor och gör vin.
Ölsorter finns det som sanden i havet. Med tanke på att det i Tyskland finns mer än 1 200 större och mindre bryggerier, är det lätt att förstå, att man inte behöver köra långt, för att upptäcka en ny ölsort.
Någonting som smakar bra till öl är en korv, och även dessa finns det många olika varianter av i Tyskland, som till exempel Thüringer, Nürnberger, Weisswurst, Frankfurter och Currywurst.
Vill man åka till Tyskland för att uppleva dess kulinariska specialiteter ska man åka mellan mitten/slutet av april och den 24 juni, då det är sparrissäsong i Tyskland.
Även denna rätt serveras i olika varianter. En klassiker är kokt sparris med hollandaisesås, skinka och kokt potatis.
/KL