23948sdkhjf

Flygresandet fortsätter öka

2,8 miljoner passagerare flög från Swedavias flygplatser under september 2010. Det är en ökning med tolv procent jämfört med samma månad 2009.
Utrikestrafiken ökade med sexton procent till 1,7 miljoner passagerare och inrikestrafiken med sex procent och uppgick till 1,1 miljoner.

Under det tredje kvartalet har vi sett en fortsatt konjunkturbetingad återhämtning och expansion. Den största uppgången sker liksom tidigare inom utrikestrafiken medan inrikestrafiken växer betydligt långsammare.

Antalet utrikespassagerare har nästan nått upp till samma nivå som under föregående konjunkturtopp i inledningen av 2008. Flera av de flygplatser som drabbades hårdast av nedgången föregående år har haft kraftig passagerartillväxt hittills i år.

Beläggningsgraden i flygplanen har legat på höga nivåer under tredje kvartalet med rekordhög beläggning på flera inrikeslinjer. Detta är positivt både för miljön och för flygbolagen.

Totalt för perioden januari-september 2010 ökade antalet passagerare på Swedavias flygplatser med tre procent jämfört med samma period föregående år. Antalet inrikespassagerare har minskat med en procent medan antalet utrikespassagerare ökat med sex procent. Flera av de mindre flygplatserna har haft hög procentuell utrikestillväxt under året.

Antalet landningar i linjefart och charter ökade med två procent i september jämfört med motsvarande månad föregående år. Utrikes ökade med elva procent medan inrikes minskade med fem procent. Sammanlagt för perioden januari-september 2010 uppgick antalet landningar till 142 000 vilket är en minskning med två procent.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063