23948sdkhjf

Vinnande miljöteknik för Vårgårdabuss

Vårgårdabuss vann genom Buss i Väst Vårgårdapaketet i Västtrafiks upphandling där miljökraven var tuffa. Vinnaren tog hem upphandlingen tack vare investering i ny motorteknik.
Vårgårdapaketet innehåller trafik för 14 bussar och ska utföras med minst 60 procent gasdrift samt med 90 procent förnybara drivmedel. Trafikstarten är i juni 2011. Vårgårdabuss har beställt 11 stycken bussar av Volvo med den nya MDE-tekniken, med leverans våren 2011. Det är nio boogie-bussar och två tvåaxliga bussar, samtliga med låg entré.

– Vi är väldigt nöjda med denna affär med Volvo. Vi ser det som stor fördel med enklare motor (vanligtvis Ottomotor vid gasdrift), som kommer innebära minskade service- och reparationskostnader. Eftersom vi väljer RME tillsammans med biogasen kommer vi köra helt på förnybara bränslen, och det är naturligtvis framtiden för vår bransch, säger Östen Hallenbert , delägare Vårgårdabuss AB

FAKTA/Vårgårdabuss
Ägare: Ingemar Larsson, Henry Claesson, Östen Hallenbert
Fordon: 50 bussar
Trafik: linjetrafik, skoltrafik, beställningstrafik
Omsättning: 60 miljoner kronor

FAKTA/MDE-tekniken
MDE-tekniken innebär att cirka 70 procent gas, blandas med diesel (eller biodiesel) till cirka 30 procent i en konventionell dieselmotor. Tekniken innebär att dieselmotorns effektivitet och tillförlitlighet kombineras med de miljöfördelar som uppnås med gasdrift. Tekniken har utprovats på lastbilar tidigare med väldigt bra resultat, varför Volvo nu även kan leverera bussar med denna teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078