23948sdkhjf

Solaris till Västmanland

Nu växer biogasbussflottan i Västmanland. 15 nya biogasbussar från Solaris tas i trafik och den här investeringen innebär att också landsbygdtrafiken till del får biogasdrift.
Västmanlands Lokltraik vill tillsammans med Västerås kommun och nu också Sala kommun erbjuda ett så miljövänligt kollektivt resande som möjligt. Bussarna, Solaris lågentré, tillverkats i Poznan i Polen. Det är så kallade boggibussar (anpassade för långfärdstrafik) där tio stycken kommer att trafikera landsbygden i Västerås kommun samt fem stycken i landsbygdstrafiken Sala kommun. Bussarna är utrustade med alkolås, trepunkts säkerhetsbälten, rullstolsplats samt 50 sittplatser.

– Detta är ett steg i den långsiktiga planen att köra all trafik i Västmanland med biogasbussar,
säger Peter Liss , vd på AB Västerås Lokaltrafik.

– Att tänka på miljön är viktigt för VL. Vi är naturligtvis glada över att bussarna i Sala
kommun nu också har möjlighet att köra på biogas, säger Maria Rydström , områdeschef på VL.

Biogasen för de nya bussarna som körs för VL framställs av bioavfall som hushållen lämnar i de bruna papperspåsarna och vallgrödor som bönder kring Västerås odlar. Avfallet och grödorna rötas i Växtkraftanläggningen vid Gryta avfallsstation i Västerås. Biogasen innehåller även gas från avloppsreningsverket i Västerås.

Fredag 22 oktober invigs den första biogasmacken i Sala på Skruvgatan 3. Anläggningen finns på VL:s bussdepå men även publikt för de personer som har miljöfordon. Biogasen är tillverkad i biogasanläggningen på Gryta i Västerås och levereras i tankar från Svensk Växtkraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078