23948sdkhjf

Högberga Gård klimatsatsar

På Högberga Gård på Lidingö nöjer man sig inte med att vara en Svanencertifierad mötesanläggning. Nu utvecklar man sitt miljöarbete ytterligare genom att bli +KlimatPositiv.
Detta innebär att anläggningen, förutom att minska och neutralisera sina utsläpp av koldioxid, överkompenserar med ytterligare 15 procent för att skapa en positiv kompensation av utsläppen.

– Ytterst handlar det om att vi verkligen vill bidra till och göra en skillnad för klimatpåverkan, säger Johan Hjort , vd på Högberga Gård.

– På Högberga har vi redan en engagerad miljögrupp som arbetar för att minska all vår miljöpåverkan. Främst fokuserar vi på den koldioxid som vi genererar. Detta vill vi kompensera för; och genom att bli +Klimatpositiv, mer därtill.

I sommar genomförs en rad stora investeringar på Högberga Gård, bland annat bergvärmeinstallation. Samtidigt kommer man nyttja bergvärmehålen till att kyla allmänna utrymmen, hotellrum, konferenslokaler och vinkällare.

Värmen i frånluften ska återvinnas vilket innebär att man inte skickar ut varmluft och eldar för kråkorna. Parkeringen kommer att utrustas med ett flertal laddstolpar till elbilar. Vattenblandare byts ut både för att minska vattenförbrukningen och för mindre kostnad i uppvärmningen av varmvatten.

– Den satsning Högberga Gård nu gör är enastående, säger Jan Ohlsson , grundare av företaget +KlimatPositiv.

– Investeringen kommer att eliminera alla anläggningens egna utsläpp från fossila bränslen och därmed minimera koldioxidutsläppen. Köpt el är sedan tidigare ursprungsmärkt vattenkraft och med detta i stort sett koldioxidfri.

Kompenseringen sker genom den amerikanska non-profit organisationen Trees for the Future.

– Vi har valt att låta pengarna gå till plant- och trädplantering i Brasilien i ett projekt som vi själva kan följa. Träden som planteras binder koldioxid, säger Johan Hjort.

– Dessutom planteras de i samspel med övriga lokala grödor, för att förebygga jorderosion och förbättra villkoren för annan växtlighet. Men också för att fungera som foder till kossor vilka är viktiga för att utveckla mjölkproduktionen i området.

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård.

Konferensanläggningen är centralt belägen på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhreus år 1911. Idag erbjuds extravaganta möten i form av konferens, bröllop och fester. Högberga Gård är både Svanenmärkt och +KlimatPositiv; medlem i Svenska Möten samt i IACC .

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093