23948sdkhjf

Restips: Tysklands svenska fotspår

Det finns ett flertal platser i Tyskland som hänger ihop med Sveriges historia. Området som dock förmodligen förknippas mest med Sverige är nog regionen Vorpommern, som var en del av det svenska riket mellan 1648 och 1814.
Första stoppet blir slottet Spyker på Tysklands största ö Rügen. Godset och slottet Spyker tilldelades 1649 den svenske fältmarskalken och generalguvernören av svenska Pommern Carl Gustav Wrangel.

Han lät omgestalta byggnaden till ett renässansslott och måla det i den för ön Rügen otypiska falu rödfärgen. Wrangel dog på slottet Spyker i juni 1676. Han ligger begraven i det Wrangelska gravkoret i Skoklosters kyrka. På Rügen finns även en röd träkyrka, som Hugo Shloto Graf von Douglas lät importera från Sverige och bygga upp i Ralswiek.

Andra sevärdheter på Rügen är badorten Binz, nationalparken Jasmund med sina kritklippor och det historiska ånglokomotivet Rasender Roland.

Från ön Rügen tar vi oss över bron Rügenbrücke, som blev färdigbyggd 2007, till Stralsund på det nordtyska fastlandet. I juni 1628 slöt staden Stralsund ett förbund med Sverige och kort tid därpå belägrades staden av kejserliga trupper under befäl av Albrecht von Wallenstein.

Gustav II Adolf skickade ner trupper till Stralsund och den 24 juli 1628 tvingades de kejserliga trupperna att ge upp belägringen av staden. I Stralsunds rådhus står en byst på Gustav II Adolf med en inskrift som påminner om hans två vistelser i staden år 1630.

I Stralsunds gamla innerstad, som sedan 2002 är ett UNESCO-världsarv, står Commandantenhaus, som byggdes åt den svenske garnisonskommendanten 1748-1751. På platsen där stadsporten Frankentor en gång befann sig, påminner en minnesplakett om Karl XIIs vistelse i staden, bland annat under belägringen av staden genom preussarna 1715, då kungen hade sitt läger vid Frankentor.

Även i staden Greifswald, som ligger 35 km sydost om Stralsund, finns en minnestavla över en svensk kung. Plaketten på Gustav II Adolf sitter på domkyrkan Sankt Nicolais södra sida.

I den lilla orten Neuenkirchen, strax utanför Greifswald, ligger den svenske författaren, poeten och filosofen Thomas Thorild, som var professor och bibliotekarie vid Greifswalds universitet mellan 1795 och 1808, begraven.

Andra sevärdheter i Greifswald är kyrkorna Sankt Marien och Sankt Jacobi samt Pommersches Landesmuseum, där man bland annat ställer ut bilder av den under svensktiden i Greifswald födde Caspar David Friedrich.

Vi avslutar vår lilla rundresa genom Vorpommern på ön Usedom. Det var här som kung Gustav II Adolf landsteg med sina trupper den 25 juni 1630 för att aktivt ingripa i det trettioåriga kriget.

I Peenemünde restes 1930 en minnessten över landsstigningen. Alldeles i närheten av minnesstenen ligger Historisch-technisches Informationscentrum, som bland annat informerar om V1- och V2-raketerna som utvecklades och testades här under Tredje Riket. På ön Usedom finns det även fantastiska möjligheter för badsugna att ta sig ett dopp utmed den 4 mil långa sandstranden.

Om man efter den ovan beskrivna turen skulle ha 1-2 dagar över, rekommenderas en resa ner till den lilla orten Lützen, som ligger cirka 3 mil sydväst om Leipzig. Här ligger Gustav Adolf Gedenkstätte som informerar om slaget vid Lützen 1632. På området finns en minnessten över Gustav II Adolf under en baldakin av gjutjärn, ett kapell och två röda trästugor.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095