23948sdkhjf

Gubbarna styr kollektivtrafiken

Siffror från Svensk Kollektivtrafik visar att männen dominerar stort på  ledande positioner inom kollektivtrafiken. Den bristande jämstäldheten togs upp på ett seminarium 27 oktober på Persontrafikmässan.
Sammanställningen visar könsfördelningen på vd- respektive ordförandeposter hos läns- och lokaltrafikbolag, tågoperatörer samt ett urval bussoperatörer.

25 läns- och lokaltrafikbolag
VD: 3 kvinnor, 22 män (fördelning i procent 12-88)
Ordförande: 1 kvinna, 24 män (fördelning i procent 4-96)

11 tågoperatörer
VD: 0 kvinnor, 11 män (fördelning i procent 0-100)
Ordförande: 1 kvinna, 10 män (fördelning i procent 9-91)

20 bussoperatörer
VD: 3 kvinnor, 17 män (fördelning i procent 15-85)
Ordförande: 3 kvinnor, 17 män (fördelning i procent 15-85)

– Det är uppseendeväckande siffror. Kollektivtrafikbranschen jobbar mot målet att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och ledarskapet är en viktig del i det arbetet. I fördubblingsprojektet har vi sedan ett år ett gemensamt ledarutvecklingsprogram tillsammans med IFL på Handelshögskolan i Stockholm. Där är vi måna om att få med fler kvinnor. På den omgång som nyligen startat är 11 av 26 kvinnor, säger Charlotte Wäreborn Schultz , vd för Svensk Kollektivtrafik och ordförande för Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik.

– Mansdominansen i transportbranschen generellt är väl känd. Kollektivtrafikbranschen ligger jämställdhetsmässigt anmärkningsvärt lågt med tanke på den ambitiösa uppgift som ligger i fördubblingsprojektet. Uppgiften kommer att kräva att man breddar sig med ny kompetens och nya perspektiv och där är kvinnor både som resurs och med sina erfarenheter värdefulla, säger Lena Smidfelt Rosqvist , Trivector och ordförande i Nätverket Kvinnor i Transportpolitiken, och en av deltagarna i dagens seminarium.

Tid och plats för seminariet: 27 oktober 14.00-14.30, Stockholmsmässan.

FOTNOT . Sammanställningen är gjord av Svensk Kollektivtrafik. Samtliga trafikhuvudmän resp. samtliga tågoperatörer anslutna till Tågoperatörerna och som erbjuder persontrafik är med. Ett slumpvist urval har gjorts av bussoperatörer baserat på ett urval av olika storlekar på företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.676