23948sdkhjf

Fiasko för biljettsystemen

Intresseorganisationen Resenärsforum sågar de svenska länstrafikbolagens satsningar på olika biljettsystem. Stora felinvesteringar under tio år, enligt Resenärsforum.
Länstrafikbolagen har under tio års tid investerat i egna lösningar på hur gemensamma biljetter ska se ut, så att det blir enkelt för resenärerna. Istället för en gemensam lösning har alla hittat på egna lösningar, det anser intresseorganisationen Resenärsforum.

Resenärsforum tycker att länsbolagen gjort avsevärda felinvesteringar och att deras lösningar strider mot den av dem själva deklarerade avsikten att göra biljettsystemen enkla och användbara. En nyss färdigställd utredning inom branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har kommit fram till att de felinvesteringar som har gjorts förhindrar att den enkla lösningen för resenärerna åstadkoms. Därför är branschens slutsats att man är tvungen att fortsätta med de gamla odugliga systemen flera år till.

Den slutsatsen håller dock inte Resenärsforum med om. I stället konstaterar intresseorganisationen att slutsatsen måste bli att felinvesteringarna måste åtgärdas på olika sätt, helst genom att ett nytt gemensamt system installeras omgående, helst inom ett år.

– Resenärerna har väntat tillräckligt länge på ett bra och praktiskt system och trafikföretagen tar inte detta på allvar. De leker i sina egna sandlådor. Till bilden hör att alla trafikföretagen numera är överens om målet att resandet med kollektivtrafik ska fördubblas till år 2020. För detta krävs att kollektivtrafiken blir tillräckligt attraktiv, enkel att använda, säger generalsekreteraren i Resenärsforum, Kurt Hultgren .

– Länstrafiken kan inte fortsätta att vara full av krångel. Politiker av alla schatteringar stöder också målet på fördubbling av kollektivresandet. Det visar en undersökning som Resenärsforum nyligen har företagit bland riksdagsledamöter och landstingspolitiker i hela landet, säger Kurt Hultgren.

Resenärsforum krävde vid branschmässan Persontrafik 2010, som hölls i Stockholmsmässan i Älvsjö 26–28 oktober, att en omedelbar minimiåtgärd måste vara att alla länsbolag accepterar kontokort som betalningsmedel för enstaka resor på alla bussar. Det fungerar redan idag i vissa län, men tyvärr inte i de flesta länen, till exempel inte i det i särklass största, Stockholms län.

– Det är minst lika naturligt att betala en kollektivtrafikresa med kontokort som en parkering eller ett köp i Pressbyrån, säger Kurt Hultgren.

Kortbetalning ska kunna vara användbart överallt senast inom sex månader från nu, det är Resenärsforums krav.

– Det verkar bara vara viljan som saknas. Krånglet måste elimineras – och det snabbt. Annars lär det inte bli någon fördubbling av kollektivresandet. Sms-biljettköp är en tidsödande och krånglig metod, som inte ger den enkelhet som kontokortsköp ger. Det är bara trafikföretagen som tycker att det är en bra metod, eftersom den är billig för dem, säger Kurt Hultgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079