23948sdkhjf

Mobiltelefon ersätter hotellnyckel

Ett pilotprojekt för att ersätta hotellnycklar med mobiltelefoner på Clarion Hotel i Stockholm har startats i samarbete med TeliaSonera.
Fem företag samarbetar för att ersätta hotellnycklar med mobiltelefoner. I samarbetet ingår Assa Abloy, Choice Hotels Scandinavia, TeliaSonera, Venyon och VingCard Elsafe.

Tekniken gör det möjligt för Clarion Hotel Stockholms gäster checka in och ut med sina mobiltelefoner.

– På TeliaSonera vi tittar på många sätt att använda mobiltelefonen på för att underlätta för våra kunder, säger Johan Wickman , chef för forskning och innovation på TeliaSoneras mobilitetstjänster.

– Den nya NFC-tekniken, tillsammans med annan teknik i mobiltelefoner, erbjuder fantastiska användningsområden för mobilen och även förbättrade affärsmöjligheter.

Målet med pilotprojektet är att samla in feedback från gäster och personal som använder NFC-telefoner till olika tjänster. Gästerna kommer att kunna checka in och få rumsnyckeln direkt i sina mobiler innan de anländer till hotellet.

De får också tillgång till ett flertal andra tjänster via mobiltelefonen och när de lämnar hotellet kan de enkelt och smidigt checka ut med samma telefon.

Pilotprojektet startade 1 november och kommer att pågå fyra månader. Planen är att erfarenheterna från Clarion Hotel Stockholm ska användas till att utöka och sprida NFC-teknologin till andra hotell samt i kommersiella byggnader och bostäder.

Det har tidigare gjorts lyckade pilotprojekt för NFC mobiltjänster som nu håller på att etableras på marknaden, exempelvis betalning och biljetthantering. De mobila nycklarna utgör en helt ny kategori av tjänster inom marknaden för mobiltjänster.

NFC, Near Field Communication, är en standardiserad teknologi för trådlös kommunikation som möjliggör datautbyte mellan enheter med ett avstånd på upp till 10 centimeter.

Exempel på användningsområden är beröringsfria transaktioner som betalning och biljetthantering, nycklar, dataöverföring av exempelvis elektroniska visitkort samt tillgång till digital information online.

De utvalda hotellgästerna får varsin Samsung-mobiltelefon med NFC. De bokar hotellrum som vanligt men får bokningsbekräftelsen skickad till mobiltelefonen. Gästerna kan checka in med mobiltelefonen redan innan de anländer till hotellet.

När incheckningen är klar skickas en digital rumsnyckel till mobiltelefonen. När de lämnar rummet låses dörren automatiskt och när de checkar ut med hjälp av mobiltelefonen raderas den digitala rumsnyckeln.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078