23948sdkhjf

Turismen i Sverige växer snabbt

2 november släpptes Besöksnäringen i Sverige 2010 . I rapporten, som ges ut för tredje gången, rankas Sveriges kommuner efter hur stor påverkan besöksnäringen har på ekonomin.
Listan toppas i år av Strömstads kommun följt av Åre och Tanum.

Årets rapport innehåller även trendspaningen Business as (un)usual , som ger en inblick i besöksnäringens framtid.

Besöksnäringen slår nya rekord över hela landet och är på väg att bli en av Sveriges basnäringar.

Förra året omsatte svensk besöksnäring 251,7 miljarder vilket är det högsta någonsin. I Besöksnäringen i Sverige ges möjlighet att jämföra omsättning, antal gästnätter, antal anställda, antal anläggningar med mera – kommun för kommun.

– Shoppingturismen är en nationell angelägenhet för detaljhandeln och en vital del av besöksnäringen, säger Dag Klackenberg , vd för Svensk Handel.

– I fjol omsatte den del av detaljhandelns försäljning som genereras av turister 80 miljarder kronor, en siffra som vuxit stadigt under de senaste åren. Genom samarbete med kommuner och andra turismaktörer har shoppingturismen goda utsikter att öka ytterligare framöver.

Besöksnäringen i Sverige visar kommunernas styrkor och svagheter inom turistområdet och besöksnäringens inverkan på den lokala ekonomin tydliggörs.

Med hjälp av indexering och ranking kan dessutom kommuner av olika storlek jämföras med varandra.

– Kommunernas naturliga förutsättningar för turism varierar kraftigt, säger Eva Östling Ollén , vd för SHR.

– Dock kan vi genomgående se en alltmer målmedveten satsning på besöksnäringen då man upptäckt att det är en viktig inkomstkälla, inte minst för kommuner på landsbygden. Toppkommunerna i rankingen är rena skolexemplen.

Strömstad toppar rankningen för tredje gången, då man med sitt västliga läge intill havet och närheten till den norska gränsen lockar mängder av besökare.

Besöknäringen i Sveriges tio-i-topp-lista (förra årets placering inom parantes)

1. Strömstad (1)
2. Åre (2)
3. Tanum (4)
4. Malung-Sälen (2)
5. Härjedalen (5)
6. Älvdalen (6)
7. Stockholm (7)
8. Eda (16)
9. Sotenäs (9)
10. Arjeplog (10)

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065