23948sdkhjf

Varsel kvarstår i Uppland

Det hjälpte inte att Nobina vann intermimsupphandlingen hos UL – varslet av alla 450 anställda hos Nobina Uppland ligger kvar, rapporterar Upsala Nya Tidning.
Den i flera led överklagade upphandlingen av UL:s regiontrafik i Uppland är en surdeg som även innebär att många riskerar att förlora jobbet. KR Trafik vann upphanlingen och därmed varslades 450 anställda vid Nobina Uppland.

Hela upphandlingen är ifrågasatt efter otillbörliga informationsläckor. Därför har UL stoppat processen och vill göra om hela upphandlingen från början. För att inte riskera trafikstopp gjordes en interimsupphandling som innebar att Nobina fick behålla nästan alla sina linjer. Interimstrafiken ska pågår fram till juni 2012 då det rättsliga efterspelet ska vara avklarat.

Osäkerheten om hur det hela slutar gör att Nobina väljer att ligga kvar med varslet mot samtliga 450 anställda i Uppland. Det faktum att Nobina fick interimstrafiken har lett till att 65 av KR Trafiks bussförare hotas av uppsägning i sin tur.

Bakgrunden till att Nobina ligger kvar med sitt stora varsel är att UL kan komma att lösa sin rättsliga process tidigare än 2012. För att i det läget hinna med i svängarna har företaget valt att inte häva varslet, enligt Peter Nilsson, trafikchef på Nobina i Uppsala.

Facket tycks i huvudsak lägga skulden på UL och trafikhuvudmannens beryktade upphandlingsprocess som kapsejsade. Att den nyligen genomförda externa granskningen som UL beställde av sig själva har mörklagts på obestämd tid har inte imponerat på någon inblandad.

UL:s grundinställning är dessutom att personalen följer sitt bolag – om Nobina förlorar sägs all personal upp och det vinnande bolaget anställer i samband med etableringen. Bill Eriksson, ombudsman för Kommunal på Nobina tycker att UL kunde göra som SL: Se till att all personal får följa med till den nye arbetsgivaren. Men så blir det alltså inte i Uppland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.797