Värmlandstrafik doktorerar
Åsa Rönnbäck, forskare vid Värmlandstrafik, försvarar sin doktorsavhandling om kollektivtrafik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg den 26 november.
Av från början fyra doktorander som anställdes i Värmlandstrafiks forskningsprojekt R3 är hon den första som doktorerar. Åsa Rönnbäcks forskningsområde ”Kvalitet i upphandlad nätverksorganisation” har påverkat Värmlandstrafiks organisation på många sätt. Inställningen att kvalitet lönar sig har smittat av sig. Kvalitetsarbetet står i dag högt på dagordningen, både i det dagliga arbetet på Värmlandstrafik och i det gemensamma arbetet med de olika trafikföretag som kör för bolaget.
– Min avsikt har hela tiden varit att öka kunskapen om kvalitet och verksamhetsutveckling hos chefer och medarbetare inom Värmlandstrafik och belysa
vikten av goda affärsrelationer med företagen, säger Åsa Rönnbäck .
Ett led i arbetet var att öka medarbetarnas och trafikföretagens inflytande. Åsa Rönnbäck valde därför tidigt att utbilda medarbetare i kvalitetsutveckling och särskilt då processorientering. De fick i sin tur utbilda sina kolleger. Därmed fick all personal inom Värmlandstrafik ny kunskap inom kvalitet och verksamhetsutveckling. Det är cheferna och medarbetarna på Värmlandstrafik som själva har utvecklat sin kompetens och därigenom
utvecklat företaget. Detta sammanfattar Åsa Rönnbäck som sitt viktigaste bidrag till Värmlandstrafik. Ett annat viktigt skeende var när Värmlandstrafik och bussföretaget Nobina inledde sina årliga seminarier för att förbättra sina gemensamma processer och relationen som sådan.
– En tredje viktig milstolpe var när kvalitetsfaktorn integrerades i upphandlingsprocessen och Värmlandstrafik började utvärdera anbudsgivarna inte bara
utifrån lägsta pris, men även på hur anbudsgivarna jobbar med kvalitet. Att ha haft sin forskning knuten till ett företag under flera år har inneburit både
utmaningar och fördelar.
– Som forskare har jag under en lång tid gett förslag på hur arbetet ska fortskrida, varit delaktig i alla moment och dessutom fått goda relationer till människorna. Det gör det svårare att förhålla sig kritiskt till processen, säger Åsa Rönnbäck och fortsätter:
– Samtidigt är det en styrka att kunna bygga upp en relation till chefer och medarbetare under fem år. Då skapas ett förtroende som gör det möjligt att få använda forskningsresultatet till att utveckla verksamheten.
Vad har kollektivtrafikbranschen att lära av Värmlandstrafiks kvalitetsarbete?
–Jag skulle vilja se fler trafikhuvudmän som ställer lika höga krav på sig själva som på sina trafikföretag, som gör medarbetarna och trafikföretagen delaktiga i utvecklingsarbetet, säger Åsa Rönnbäck.
Åsa Rönnbäck är född och uppvuxen i Bredviken, Luleå. Innan hon började som doktorand på Värmlandstrafik arbetade hon som kvalitetssamordnare inom flygvapnet, vid Skaraborgs flygflottilj. I dag bor hon i Göteborg. I Värmlandstrafiks forskningsprojekt R3 samverkar Värmlandstrafik AB, Vägverket, länsstyrelsen i Värmland, Karlstad universitet och Nobina AB. En av medlemmarna i styrgruppen är Bo Enquist, Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet.
– Förväntningarna på projektet var att skapa en ny tradition inom kollektivtrafiken och att forskningen skulle komma närmare verkligheten. De förväntningarna har absolut infriats. Det har varit en lärprocess inte bara för doktoranderna utan för hela Värmlandstrafiks organisation. Projektet har triggat företagsledningen att hålla en hög innovationstakt, vilket lett till bland annat kvalitetssystemutveckling och tjänstekoncession. Dessutom har det skett en stor kulturförändring i hela företaget. Värmlandstrafik har utvecklats till ett modernt trafikföretag, mer modernt än innan projektet, säger Bo Enquist .
FAKTA/Doktorsavhandlingen
Åsa Rönnbäcks avhandling heter “Co-creation of Value in Public Transportation - A Quality Management Perspective” eller Kvalitet i upphandlad nätverksorganisation fritt översatt till svenska.
Och det är alltså en akademisk doktorsavhandling som för avläggande av filosofie doktorsexamen vid Chalmers tekniska högskola försvaras vid offentlig disputation den 26 november 2010,
klockan 10:00 i ED-salen, Hörsalsvägen 11, Göteborg.
Avhandlingen försvaras på engelska. Opponent är docent Heiko Gebauer, Eawag: Swiss
Federal Institute of Aquatic Science and Technology, Schweiz.
Avhandlingen finns tillgänglig vid Avdelningen för Industriell Kvalitetsutveckling
Teknikens Ekonomi och Organisation, Chalmers tekniska högskola, 412 96 Göteborg
Telefon: 031-772 10 00