23948sdkhjf

Polisen sågar bussar i väst

Bara en av tio bussar i Västra Götaland håller måttet. Enligt trafikpolisen har 90 procent så svåra fel att de inte bör köras i trafik, rapporterar Göteborgs Posten.
Att så många som 90 procent av alla bussar i Västra Götaland är i så dåligt skick att de inte borde rulla på vägarna låter helt osannolikt. Men enligt trafikpolisen är detta dessvärre sant.

Nyligen stoppade polisen tre av fyra bussar från Öckeröbussarna som är underentreprenör åt Orusttrafiken i Öckerö kommun. Orusttrafiken har fått köra dit egna bussar för att kommunens trafik ska kunna rulla vidare.

I veckan slog trafikpolisen till och kollade elva bussar i centrala Göteborg – tio underkändes för trafik. Samtidigt genomförde polisen en flygande inspektion av fyra bussar på linje 100 mellan Borås och Göteborg – samtliga underkändes.

Och detta är enligt trafikpolisen inga skräckexempel, det är så här illa det ser ut i den Västsvenska bussvärlden, 90 procent av alla bussar som kontrollerats måste omedelbart tas ur trafik. Ett faktum som i sin tur lett till att polisen inlett flera förundersökningar om brott mot fordonsförordningen – vilka som är föremål för brottsmisstanke är ännu inte känt: Det råder förundersökningssekretess. Men det spekuleras i att Orusttrafiken och Veolia tillhör de bolag som är föremål för polisens intresse eftersom de är överrepresenterade som ägare till undermåliga bussar.

Samtidigt kommer trafikpolisen nu att inleda en regelrätt klappjakt på alla bussar i Göteborgsområdet och den 25 november träffade polisen Västtrafiks vd Lars Backström och företrädare för de entreprenörer, bland andra Orusttrafiken och Veolia, som står för busstrafiken i länet. Det mötet var planerat sedan länge, men nu skärper trafikpolisen tonen.

Lars Backström lägger ansvaret på entreprenörerna och han påtalar alla de krav som ställs på bussarnas ålder, skick och trafiksäkerhet när trafiken upphandlas. Först när alla skallkrav är uppfyllda får priset avgöra vem som vinner trafiken – vilket inte är speciellt för Västtrafik, så gör nästan alla.

Totalt körs 1 000 bussar för Västtrafik i dagsläget. Om läget är lika illa inom hela trafikområdet skulle omkring 900 bussar behöva tas ur trafik omedelbart – något som är helt omöjligt. Och ingen i Västtrafiks styrelse vill ta på sig ansvaret att kontrollera alla dessa bussar, det åligger entreprenörerna att uppfylla villkoren i trafikavtalen och där ingår detta, enligt Västtrafiks styrelse.

Entreprenörerna är dock förtegna tills vidare, medan Orusttrafiken anser att deras underentreprenörer är ansvariga för bussarnas standard och säkerhet enligt de avtal som ligger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109