23948sdkhjf

Hälsingland lockar engelsmän

Tysta gnistrande nätter, snöänglar och tid tillsammans under stjärnorna lockar allt fler brittiska barnfamiljer till de djupa hälsingeskogarna.
Närmare bestämt är det Åsa och Lasse Fricks ensligt belägna gård Larsbogård, utanför byn Enånger, som drar.

För fjärde året i rad ökar intresset för Larsbogård i England och Irland. Åsa Frick förklarar engelsmännens fascination så här:

– Alla som satt sin fot här förvånas över att man kan leva i denna hemska kyla, att maten går att äta och är fantastiskt god, att det är fantastiskt att kunna se hela vintergatan under stjärnklara kvällar, att tystnad existerar och att det är barnsligt roligt att leka i snön – åka spark, åka pulka, bygga snöfästningar, göra snölyktor och gå på sjöisar.

De barnfamiljer som tar sig till Larsbogård är oftast akademiker med höga inkomster som vill bjuda familjen på något annorlunda, kvalitetssäkrat och ekologiskt. Tid tillsammans för snölekar och för varandra ser de som guld värt.

Att komma på besök i ensligheten, bara några timmars färd från en tätbefolkad världsmetropol, väcker också oväntade tankar och känslor, som många inte visste att de hade:

– Det har hänt att mödrar och fäder legat sömnlösa sista natten och funderat över hur man kan livnära sig i Sverige, hur man kan växla ner, sänka kraven och få högre livskvalitet, säger Åsa Frick.

– Det är vanligt att de som gästar oss står på bron och gråter och inte vill åka hem när det är dags för avfärd, berättar Åsa Frick.

Fakta/Larsbogård

Sedan 2002 har Larsbogård kvalitetsmärkningen Naturens Bästa , som Svenska Ekoturismföreningen, Visit Sweden och Naturskyddsföreningen står bakom.

Tack vare den kvalitetsmärkningen blev Larsbogård för fem år sedan kontaktade av Nature Travels i England, som ville sälja erbjudandet i form av halv- och helpensionspaket på gården – framförallt vintertid.

Erbjudandet presenteras i England som Winter wonderland on a forest farm och Summer on a forest farm in Sweden .

Hälsingland Turism Ekonomisk Förening är en näringsdriven organisation som arbetar med marknads- och utvecklingsfrågor inom besöksnäringen i Hälsingland.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079