23948sdkhjf

Uppkopplad buss på gång

Trafikverket ICT, Icomera och Botkyrka Buss har inlett ett samarbete för att bygga en prototyp av framtidens uppkopplade buss.
Baserat på expertkunskap från alla tre företagen kommer bussen att utrustas med en rad olika system av vilka de flesta ska vara uppkopplade i realtid mot en ledningscentral eller internet.

Exempel på några av de funktioner som företagen räknar med att integrera är fordonspositionering, internet för passagerare, fordonshälsa, ecodriving, alkolås, kameror och infotainment.

– Vi vill visa på möjligheterna som finns med dagens teknologi, säger Jan Gävert på Trafikverket ICT.

De inblandade företagen räknar med att man under nästa år ska kunna erbjuda en produkt på marknaden där många funktioner är paketerade på ett kostnadseffektivt sätt.

– Botkyrka buss deltar i detta samarbete därför att vi är övertygade om att vi kommer att kunna köra våra bussar säkrare, mer effektivt och till en lägre kostnad som en följd av detta projekt. Vi ser fram emot att kunna visa upp en fullt utrustad buss, säger Dennis Widmark , VD på Botkyrka buss.

Icomera har sedan flera år tillbaka jobbat med att koppla upp bussar mot internet genom att använda flera olika trådlösa nät, främst mobilnät.

– Tidigare var våra kunder endast intresserade av internet till passagerare, men vi ser nu ett stort behov hos våra kunder att kunna koppla upp en mängd olika system ombord, något vi nu kommer att demonstrera i en och samma buss, säger Michael Sigvardsson , marknadschef på Icomera.

Företagen räknar med att ha den första bussen klar under första kvartalet 2011.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078