23948sdkhjf

Vägmomsen är högst reell

Vägmomsen i Tyskland och Danmark är inte en vägavgift utan en moms, enligt danska momsagenturen Bakob. Och myndigheterna i dessa länder kommer att kräva in sina skatter.
Det finns aktörer i bussbranschen som förnekar att vägmomsen över huvud taget existerar, eller får existera. De hävdar att inget land i EU får ta ut moms på det sätt som i dag sker i bland annat Tyskland och Danmark.

Detta är i och för sig någonting som alla i branschen kan sympatisera med. Momsen slår hårt mot bussbranschen, som redan har små marginaler.

Men den tyska vägmomsen är högst reell, och måste betalas in vare sig man gillar eller ogillar den.

– De myndigheter som nu kommit i rörelse i Tyskland och Danmark är mycket tunga, och de låter sig inte hejdas. De bolag som inte följer deras krav kan råka mycket illa ut, säger en källa till RESFORUM.

Enligt nuvarande regler är den tyska vägmomsen 19 procent av nettoomsättningen för den andel av resan som omfattar Tyskland.

Exempel : en Europaresa med buss är 180 mil lång, och inbringar bussbolaget 45 000 kronor. Bussen kör 60 mil genom Tyskland – det vill säga en tredjedel av totalt 180 mil.

En tredjedel av 45 000 kronor är 15 000. Dessa 15 000 ska användas som beräkningsgrund för hur stor vägmoms som ska betalas in till tyska Finanzamt.

– Detta är solklart , det finns inga tvivel om det, säger Bjarne Toft, som sitter i ledningen för den stora danska momsagenturen Bakob – ett företag som många svenska bussbolag anlitar.

– Och detta är en moms på körning med buss, och ingenting annat. Det är inte en vägavgift.

Även om buss- och reseföretagen ogillar denna skatt, eller anser att den strider mot EU:s regelverk, så måste den ändå betalas in.

Den som inte gör det riskerar att få stora problem, i värsta fall kan det bli konkurs.

Bussbolag som kör i Tyskland och inte har skött kommunikationen med sitt momsombud och med Finanzamt riskerar att få bussen stoppad och beslagtagen av tyska skattemyndigheten.

Enligt vad RESFORUM erfar kan det mycket väl vara så att vägmomsen (eller vad man nu vill kalla den – i Danmark kallas den bussmoms) strider mot EU-regler. Det är dock en fråga som måste avgöras inom centrala EU-instanser. Och ett sådant avgörande tar sannolikt lång tid, troligtvis många år.

/Kalle Lötberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063