23948sdkhjf

Fri buss för Strömstads seniorer

Från 1 januari 2011 kommer Strömstads kommun att erbjuda fria resor med kollektivtrafiken till de kommuninvånare som fyllt 65 år, i Mariestad  och Lidköping får de vänta tio år till.
Syftet med att låta redan yngre pensionärer åka fritt är försöka behålla dessa resenärer i kollektivtrafiken så länge som möjligt och därmed skjuta på den kostsamma färdtjänstdebuten så länge som möjligt. Mariestad och Lidköping gör uppenbart en annan bedömning och erbjuder gratisresor först för personer som fyllt 75 år (se notis här intill).

– Tanken med att införa fria resor för äldre invånare är att vi vill underlätta för våra kommuninvånare att använda kollektivtrafiken och göra den till en naturlig del av deras vardag, säger Ronnie Brorsson , kommunalråd i Strömstad.

I Strömstads kommun får alla folkbokförda invånare som fyllt 65 år åka fritt med kollektivtrafiken hela dygnet på Västtrafiks linjer inom kommunen. Däremot gäller inte kortet på resor med Kosterbåtarna, Närtrafik. Ronden och anropsstyrd linjetrafik. Det är Strömstads kommun som står för kostnaden för de resor som görs innanför den egna kommunen, men de kommer att ta ut en administrativ avgift på hundra kronor för kortet.

– Vi hoppas att det kommer att vara många som utnyttjar erbjudandet och vi tror att det kan hjälpa de äldre till ett mer aktivt liv. Vår erfarenhet är också att det bidrar till att minska antalet färdtjänstresor, säger Michael Stjernberg , affärsområdeschef Västtrafik Fyrbodal.

Alla folkbokförda invånare i kommunen som fyllt 65 år har fått ett brev med en beställningsblankett från Västtrafik. När de har skickat in blanketten får de sedan ett personligt Västtrafikkort laddat med resor inom kommunen hemskickat. Innan den 15 december behöver Västtrafik ha blanketten för att personerna ska få sitt kort i god tid innan den 1 januari 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079